Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει την έξοδό της από το ευρώ για να σωθεί

tags :
Marketwatch: Η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει την έξοδό της από το ευρώ για να σωθεί
Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας θα είναι δραματικές, ωστόσο βραχυπρόθεσμες, υποστηρίζει ο Darrell Delamaide
Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να σχεδιάζει την έξοδό της από το ευρώ, αν θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα να… παραμείνει, υποστηρίζει σε άρθρο του στο Marketwatch o Darrell Delamaide.
Δεν πρόκειται για αίνιγμα, όπως εξηγεί, αλλά απλώς για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαπραγμάτευση.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις γιατί δεν είχε εναλλακτική πέραν της παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης.
Η μόνη εναλλακτική ήταν η έξοδος από το ευρώ, η χρεοκοπία και το να υποστεί τις συνέπειες, ωστόσο η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη.
Τσίπρας και Βαρουφάκης μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ, βασιζόμενοι ωστόσο στο ότι οι εταίροι τους στην ευρωζώνη θα δρούσαν με βάση τη λογική.
Ωστόσο, Γερμανία, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με τη λογική την οποία είχαν στο μυαλό τους οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης.
Η υπόθεση ότι οι Γερμανοί θα άλλαζαν ξαφνικά γνώμη και θα ακολουθούσαν μια κευνσιανή λύση για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, αποτελούσε απλώς μια ψευδαίσθηση.
Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι πιο πεπεισμένοι από ποτέ για την καταλληλότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Marketwatch.
Ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσει η Ελλάδα την κυριαρχία της, είναι να ανακτήσει τα δικαιώματά της και τον έλεγχο του νομίσματος και των τραπεζών της.
Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας θα είναι δραματικές, ωστόσο βραχυπρόθεσμες σε σύγκριση με τη μακροχρόνια μιζέρια στην οποία έχει καταδικάσει την Ελλάδα το πρόγραμμα λιτότητας της Ε.Ε.
Γι αυτό ο Desmond Lachman, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και σύμβουλος του American Enterprise Institute, προτιμά τον όρο “Grexodus” από το “Grexit”, προκειμένου να περιγράψει ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Lachman έχει πειστεί εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα τελικά θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσει την οικονομικής της ανάπτυξη.
Ο αρθρογράφος του Marketwatch αναφέρει και στις σημαντικές εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για παραμονή στο ευρώ.
Επικαλείται ακόμη τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης