Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν είναι οικονομικός... είναι πολιτικός

tags :
MarketWatch: Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν είναι οικονομικός... είναι πολιτικός
Η απόφαση της Ελλάδας θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της ευρωζώνης
Έναν διαφορετικό κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης βλέπει για την Ευρωζώνη νέα ανάλυση του MarketWatch, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πλέον ο πολιτικός κίνδυνος είναι αυτός που απειλεί την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό από ό, τι το 2011 και το 2012, όταν τα προβλήματα στην Ελλάδα μεταδόθηκαν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καλλιεργώντας τους φόβους για κατάρρευση του ευρώ.
Τώρα, ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα βρίσκεται στους επίσημους θεσμούς, όχι τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η αγορά φαίνεται αρκετά σίγουρη ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης θα είναι πολύ μικρότεροι, από ό, τι ήταν δύο ή τρία χρόνια πριν, όταν τα τείχη προστασίας δεν υπήρχαν στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Nick Stamenkovic της RIA Capital Markets στο Εδιμβούργο.
Η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως ένα «τοπικό πρόβλημα», χωρίς συστημικό κίνδυνο.
Είναι όμως αυτό;
Δεν είναι.
Ενώ η απειλή της οικονομικής «μόλυνσης» είναι υποτονική, η ανησυχία τώρα είναι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο.
"Δεν είναι μόνο ότι έχουμε δει μια στροφή στην πολιτική δυναμική στην Ελλάδα, αλλά το βλέπουμε και στην Ισπανία", δήλωσε ο Stamenkovic.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Podemos το κόμμα αντιλιτότητας της Ισπανίας είναι πλέον πιο δημοφιλές, και οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2015.
Το Podemos έχει μερικά κοινά χαρακτηριστικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, του οποίου η νίκη στις εκλογές τον Ιανουάριο, ενώ μπορεί να απορρίψει τις απαιτήσεις των πολιτικών λιτότητας που απαιτούνται από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Μια νίκη του Podemos στην Ισπανία θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του προγράμμος OMT.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο οι χώρες που τηρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα.
"Εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις αντι-λιτότητας μπορεί να εκλεγούν σε μια συγκεκριμένη χώρα, μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν το OMT θα ενεργοποιηθεί για την εν λόγω χώρα," δήλωσε ο Kevin Ferriter, οικονομολόγος της Capital Economics.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Podemos είναι ένας κλώνος του ΣΥΡΙΖΑ, με τους αναλυτές να βλέπουν ότι η δυναμική του κόμματος στις δημοσκοπήσεις έχει σταματήσει.
Επιπλέον, ο κύριος πολιτικός ανταγωνιστής του, το σοσιαλιστικό PSOE, είναι πιο βιώσιμο από το ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός "πολιτική ξάδελφος" του, που εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, δήλωσε ο Antonio Roldan Mones, αναλυτής της Eurasia Group.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που αποφασίζει Ελλάδα, η απόφαση της θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της ευρωζώνης.
Γιατί μετά την Ελλάδα, οι αγορές θα παρακολουθήσουν τι συμβαίνει στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, και αν επιλέξει να ακολουθήσει το ελληνικό μονοπάτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης