Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FAZ: Η ΕΚΤ θέλει από την Ελλάδα να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων - Διαψεύδει η EKT

tags :
FAZ: Η ΕΚΤ θέλει από την Ελλάδα να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων - Διαψεύδει η EKT
Ασφυκτική η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τις οποίες ωστόσο διαψεύδει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο. 
H FAZ επικαλείται ανώνυμες πηγές. 
Οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος εκφράζουν την αυξημένη τους ανησυχία για την Ελλάδα, με κύκλους της ΕΚΤ να εκτιμούν πίσω από τις κλειστές πόρτες ότι πλέον η έξοδος από το ευρώ αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, αναφέρει η FAZ.
Όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, «οι Έλληνες δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να βγουν από το ευρώ και απλώς αναζητούν κάποιον για να του φορτώσουν την ευθύνη».
Η απόφαση της ΕΚΤ χθες για την αύξηση του ELA, αποτελεί το ελάχιστο για τους Έλληνες, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ.
Κύκλοι της ΕΚΤ εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει ακόμη περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία από τις ελληνικές τράπεζες.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε επίσης κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες.
Η χρήση του ELA αφορά μόνο τράπεζες οι οποίες είναι φερέγγυες και αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας.
Ενδεχόμενη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα σημάνει de facto αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει η FAZ.
Η ΕΚΤ απορρίπτει επίσης την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν ότι το δημοσίευμα της FAZ δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς αν εξαντληθούν τα κεφάλαια του ELA, η εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, θα αποτελέσει μονόδρομο.
Το κλίμα αβεβαιότητας λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, έχει δημιουργήσει ανησυχία και έχει οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. 
Χθες, το διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA (έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας) στα 68,3 δισ. ευρώ από 65 δισ. για διάστημα δύο εβδομάδων, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι πρέπει να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους εταίρους. 

Πρώτη ενημέρωση: 09:45, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης