Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Beta Securities: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΕΕ

Beta Securities: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΕΕ
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα διαφανεί από τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup αύριο, Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου
Τα τρία πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της σκιαγραφεί η Beta Securities, η έκβαση των οποίων θα διαφανεί από τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup αύριο, Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου.
Στην σημερινή 4σέλιδη ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη υπό τον τίτλο "The good, the bad and the ugly scenario" (το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, επισημαίνεται ότι τα τρία σενάρια είναι:
Το καλό: Η ΕΕ συμφωνεί να επεκτείνει το πρόγραμμα χωρίς αξιολόγηση, επιτρέποντας την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ και τη διανομή ενός μέρους των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σε αυτή τη περίπτωση οι αγορές θα ενισχυθούν έντονα και η εκροή καταθέσεων θα σταματήσει.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι η τελική συμφωνία.
Ο χρόνος όμως θα μπορούσε να παράσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν (π.χ. μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε αντάλλαγμα των υψηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των επιτοκίων ή και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις σε ανταλλαγή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων), ώστε να υπάρξει τελικά μια ενδιάμεση συμφωνία.
Το κακό: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει κάτω από πίεση χρόνου, καθώς αποτυγχάνει να πείσει τους εταίρους της ΕΕ.
Οι εξελίξεις θα προηγηθούν της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, αυξάνοντας την πίεση της αγοράς και τη μεταβλητότητα.
Υπό την απειλή ενός πιστωτικού γεγονότος οι δύο πλευρές μπορεί να προχωρήσούν σε αργά βήματα επιτρέποντας μόνο τις απαραίτητες πληρωμές που πρέπει να γίνουν.
Το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων θα παραμείνουν ευμετάβλητες, ενώ τα πιο συντηρητικά κεφάλαια θα μείνουν στο περιθώριο, αναμένοντας ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το άσχημο: Το αίτημα της Ελλάδα για επέκταση του προγράμματος απορρίπτεται και η ΕΚΤ δεν ανανεώνει την πρόσβαση στον μηχανισμό ELA.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές σταματούν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι πιθανοί, ώστε να περιοριστούν οι εκροές, ενώ οι εμπορικές και οι εισαγωγικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Το κράτος μπορεί να μην μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις οδηγούν σε αδιέξοδο, η Ελλάδα θα προχωρήσει με ένα δημοψήφισμα, ζητώντας από τους πολίτες να δεχθούν ή να απορρίψουν τις προτάσεις της ΕΕ/ΔΝΤ και ό, τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ.
Το Χρηματιστήριο αναμένεται να καταγράφει συνεχή πτώση όσο η αβεβαιότητα παραμένει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης