Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Οι Γερμανοί θα είναι παράλογοι αν απορρίψουν την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος

tags :
Krugman: Οι Γερμανοί θα είναι παράλογοι αν απορρίψουν την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος
Οι Γερμανοί δεν έχουν επιχειρήματα για να απορρίψουν τη νέα ελληνική πρόταση
Οι Γερμανοί θα είναι παράλογοι αν απορρίψουν την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
Σε άρθρο τους στους New York Times με τίτλο «Ποιος είναι ο παράλογος;» o Krugman υποστηρίζει ότι το «τέχνασμα» του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, είναι απολύτως λογικό.
«Όπως αντιλαμβάνομαι τα νεώτερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους.
Αντίθετα η Ελλάδα επιδιώκει μια ουσιαστική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ.
Επιδιώκει επίσης, ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα», αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Πρόκειται για ένα ποταπό τέχνασμα από τους ριζοσπάστες αριστερούς! Ωστόσο είναι απόλυτα λογικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Krugman.
Σύμφωνα με τον Krugman το βασικό είναι να δοθεί στην Ελλάδα κάποια χαλάρωση, αλλά όχι κατάργηση, της απαίτησης να επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για ανάκαμψη.
Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα της ελληνικής πλευράς.
«Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες», υποστηρίζει ο Krugman, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει επιχειρήματα για να απορρίψει την ελληνική πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης