Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Νέα εποχή για την Ελλάδα – Ο Τσίπρας θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του

El Mundo: Νέα εποχή για την Ελλάδα – Ο Τσίπρας θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του
Ανησυχία προκαλούν οι φιλικές σχέσεις των κυβερνητικών του εταίρων με τους ρώσους υπερεθνικιστές, τονίζεται
Στην πρώτη ευρωπαϊκή «δοκιμασία» του νέου έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνεται, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια συνεργασία, όμως έθεσε τις δικές του «κόκκινες γραμμές», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο άρθρο, ο ελληνικός Τύπος εκτιμά ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί τον «καλό μπάτσο» για τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει με την άφιξη σήμερα του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, «οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας ξεκινούν με αυτή την επίσκεψη, η οποία θα οδηγήσει σε μια συμφωνία βιώσιμη και ευπρεπή για την αποκατάσταση της κοινωνικής οικονομίας».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης έχει προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρει στήριξη για να αλλάξει η ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τη λιτότητα.
Στις Βρυξέλλες, σημειώνεται, δεν τους ανησυχεί μόνο η νέα πορεία όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, αλλά φαίνεται να έχει ανοίξει ένα μέτωπο σύγκρουσης και στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία και τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Γίνεται επίσης αναφορά στο άρθρο των Financial Times, τις πληροφορίες του οποίου η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε λανθασμένες και αβάσιμες, στο οποίο επισημαίνονται οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον εθνικιστή φιλόσοφο Alexander Dugin, ο οποίος έκανε λόγο για «γενοκτονία» των Ουκρανών τον περασμένο Αύγουστο.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις σχέσεις του υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου, με τον ρώσο πολυεκατομμυριούχο Konstantin Malofeyev, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα όσων έχουν δεχθεί κυρώσεις από την Ε.Ε., τονίζοντας ότι αποτελεί ένα «αμήχανο» κυβερνητικό εταίρο.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Γιώργο Τζογόπουλο, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το άρθρο, όλα αυτά είναι ένας τρόπος άσκησης πιέσεων στην Ευρώπη σχετικά με τη λιτότητα, όμως, όπως επισημαίνεται, «δεν μπορούμε να τα "σπάσουμε" με την πολιτική της Ε.Ε. γιατί είμαστε μια μικρή χώρα».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης