Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Σαρωτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Θα παραμείνει η αστάθεια στην αγορά

tags :
Wood: Σαρωτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Θα παραμείνει η αστάθεια στην αγορά
Οι μετοχές του ΟΤΕ και της Jumbo παραμένουν στα top picks, ενώ προτιμά και τις μετοχές του Μυτιληναίου, της Folli Follie και του Σαράντη
Σαρωτική χαρακτηρίζει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές της Ελλάδος, η Wood, με την αγορά πλέον να στρέφει τα βλέμματα της στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.
Στη σημερινή 5σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greek elections: landslide victory by SYRIZA (Ελληνικές εκλογές: σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει κατ 'επανάληψη ότι δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει την τελευταία αναθεώρηση με την Τρόικα από το σημείο που σταμάτησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αντ 'αυτού, αυτό που στοχεύει η νέα κυβέρνηση είναι να ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις "από το μηδέν" με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο πακέτο ή πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου (υπονοώντας, εμμέσως, μια παράταση τεσσάρων μηνών).
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να εφαμρόσει κάποιες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις (υψηλότερες συντάξεις, αύξηση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του φόρου ακίνητης περιουσίας, μείωση των φόρων για φτωχότερες οικογένειες).
Ως εκ τούτου, η Wood πιστεύει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και θα είναι σημαντικό να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ώστε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Αναχρηματοδότηση των αναγκών

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο εμφανίζονται σχετικά διαχειρίσιμες.
Η χώρα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 3,9 δισ ευρώ στο ΔΝΤ στους επόμενους τέσσερις μήνες (1,4 δισ ευρώ το Μάρτιο, 0,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο,
0,7 δισ. ευρώ το Μάιο και 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).
Σε ένα σχετικά φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον, η κατάσταση θα μπορούσε να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ταμειακές ροές, προκειμένου να συντηρήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Επίσης η ΕΚΤ θα επιτρέψει τη χρήση του ΕLA εφ 'όσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς δύο ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ωριμάζουν (3,5 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα).

Η αγορά αναμένεται να μείνει ευμετάβλητη

Η Wood επαναλαμβάνει την άποψή ότι η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει ασταθής, όσο η νέα κυβέρνηση θα προσπαθεί να γεφωρώσει το χάσμα μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων της και των απαιτήσεων των δανειστών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι μετοχές του ΟΤΕ και της Jumbo παραμένουν στα top picks, ενώ προτιμά και τις μετοχές του Μυτιληναίου, της Folli Follie και του Σαράντη.
Στον αντίποδα, αρνητική θα είναι η στάση για τις μετοχές με υψηλό δείκτη βήτα (τράπεζες, Ελληνικά Χρηματιστήρια) ή μετοχές που μπορεί να επηρεάζονται από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης