Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπακούσει στην τρόικα εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπακούσει στην τρόικα εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές
Αν και προβλέπουν ότι θα νικήσει εύκολα τις αυριανές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι δεν θα είναι αρκετή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση
Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, καθώς όπως σημειώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει με ευκολία τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όμως δεν θα εξασφαλίσει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας Expansion, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung» απευθύνει έκκληση για αναδιάρθρωση του συνόλου του δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, αλλά και έναν πιο ενεργό ρόλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά χρέη ήταν σωστή, όμως θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει.
Το περιθώριο ελιγμών ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι πολύ περιορισμένο για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό πρόθεσης ψήφου μεταξύ 30% και 35%, έχοντας προβάδισμα μεταξύ 5% και 10% σε σχέση με το επόμενο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που σημαίνει ότι δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να παρατείνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης που βρίσκεται σε ισχύ τώρα, καθώς δεν φαίνεται ρεαλιστικό να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί.
Αυτή είναι περισσότερο ή λιγότερο η επίσημη θέση της Ε.Ε. και σε γενικές γραμμές είναι σύμφωνη με την αντίληψη των επενδυτών και αναλυτών.
Το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, Markus Allenspach, παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, περισσότερο ή λιγότερο άνετα, όμως αμφιβάλλει αν «πραγματικά θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. ή το ενιαίο νόμισμα», καθώς μέσα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί καλύτερα τους όρους μιας νέας διάσωσης ή την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης