Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά καταστροφή για την Ευρωζώνη - Τα δύο σενάρια του Grexit

CNBC: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά καταστροφή για την Ευρωζώνη - Τα δύο σενάρια του Grexit
"Μόλις μία χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες"
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν θα αποτελέσει καταστροφή για την Ευρωζώνη» τιτλοφορείται δημοσίευμα του πρακτορείου CNBC, μόλις δύο ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Ειδικότερα, σε άρθρο - γνώμης του Νικόλα Οικονομίδη, το οποίο φιλοξενείται στο αμερικανικό πρακτορείο, καθίσταται σαφές πως η ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να ανατινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη.
Όπως εξηγεί ο Έλληνας οικονομολόγος, ο οποίος διδάσκει στο NYU Stern School of Business, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προκαλέσει μετάδοση του κινδύνου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά ούτε και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Αν και παραδέχεται πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει σημαντικές επιδράσεις στην Ελλάδα, εντούτοις ο Ν. Οικονομίδης ξεκαθαρίζει πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι εντελώς υποθετικό και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Και ο λόγος είναι ο εξής:
Η βραχυπρόθεσμη επίδραση ενός Grexit στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να αποδειχθεί περιορισμένη.
Άλλωστε, παρά την εκτίναξη των ελληνικών επιτοκίων άνω του 9% λόγω της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δίχως αξιοσημείωτες μεταβολές.
Αυτό, σημειώνει ο καθηγητής, αποδεικνύει πως η Ελλάδα θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Όμως, αντιτείνει ο Ν. Οικονομίδης, το Grexit θα επιδράσει σημαντικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς μόλις μία χώρα αποχωρήσει, τότε ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Πάντως, προς στιγμής, δεν υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος προς αποχώρηση.

Τα δύο σενάρια του Grexit
«Εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δύο δρόμοι προς το Grexit, με τον πρώτο να εδράζεται στην ανάκαμψη των ελλειμμάτων και τον δεύτερο στην αποτυχημένη διαπραγμάτευση για το χρέος» αναλύει εν συνεχεία.
Όσον αφορά το πρώτο, υπογραμμίζει τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αλλά δεν θα έχει χρήματα για να το υλοποιήσει.
Οι Ευρωπαίοι δεν θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ η εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά είναι αρκετά περιορισμένη.
Έτσι, για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, θα χρειαστεί να αποχωρήσει εθελοντικά από το ευρώ και να τυπώσει δραχμές.
Όσον αφορά το δεύτερο, διατείνει τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει διαγραφή του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι θα αρνηθούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί με τη σειρά του, να αποπληρώσει το δάνειο προς την ΕΚΤ και η τελευταία, ως αντίδραση, θα αποσύρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζας.
Ως συνέπεια όλων, οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ.
«Aνάλογα με τα δύο μονοπάτια, τα αποτελέσματα του Grexit θα έχουν έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο ευρώ. Στο ενδεχόμενο εθελοντικής εξόδου, το Grexit θα αποτιμηθεί ως αποτυχία της Ελλάδας και όχι ως πρόβλημα της Ευρώπης.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο, θα αποτιμηθεί ως αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε άλλο ενδεχόμενο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτιμηθεί ως ευθύνη των ίδιων των Ευρωπαίων» καταλήγει χαρακτηριστικά, ο Νικόλας Οικονομίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης