Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Στα 77 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit για το Βερολίνο - Πλήγμα για τις τράπεζες

tags :
Guardian: Στα 77 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit για το Βερολίνο - Πλήγμα για τις τράπεζες
Μπορεί η Ευρωζώνη να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Στα 77 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για το Βερολίνο, η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Grexit θα αποτελέσει πλήγμα για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες.
Η βρετανική εφημερίδα επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχτισαν ένα «κεφαλαιακό μαξιλάρι», ικανό να αντιμετωπίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Από το 2010, όταν η Αθήνα δεν ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ξένα δάνειά της και ζήτησε πακέτο διάσωσης 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να εμποδίσουν μία νέα κατάρρευση και επανάληψη της κρίσης που ''πάγωσε'' κάθε έννοια ανάκαμψης».
Σήμερα, ένα Grexit θα αποδυνάμωνε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και θα κόστιζε στη γερμανική κυβέρνηση μέχρι και 77 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ ένα μέρος των δανείων του.
Πάντως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι απίθανο να τρομάξει τις διεθνείς αγορές ή να υπονομεύσει τη νομισματική ένωση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα 440 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) είναι μία αρκετά μεγάλη προφύλαξη, ενώ και Αλέξης Τσίπρας θα μαλακώσει τη στάση του.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι φόβοι για το ενδεχόμενο ακροωτηριασμού της ευρωζώνης σε περίπτωση Grexit, παρά το γεγονός ότι το εκτιμώμενο κόστος των 250 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης