Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος - Οι πολιτικοί το καθιστούν προβληματικό

WSJ: Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος - Οι πολιτικοί το καθιστούν προβληματικό
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ο Philippe Legrain
Στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ελληνικό χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμο, ωστόσο οι πολιτικοί το καθιστούν προβληματικό. 
O οικονομολόγος Philippe Legrain, πρώην σύμβουλος της Κομισιόν, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πείθονται από τα επιχειρήματα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ότι οι κυβερνήσεις δεν προτίθενται να αντιμετωπίσουν πραγματικά το ζήτημα.
Ο Legrain τονίζει ότι το χρέος της Ελλάδας έπρεπε να ελαφρυνθεί από το 2010, αντί να υποβληθεί σε ένα σκληρό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, το οποίο ευνόησε τις τράπεζες κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ο Regling υποστήριξε ότι η μεγάλη μείωση των πληρωμών για τους τόκους του ελληνικού χρέους και η επέκταση των αποπληρωμών έως το 2054 ισοδυναμούν οικονομικά με κούρεμα, σημειώνει η WSJ.
«Τώρα, υπό το βάρος της θλιβερή πολιτικής και οικονομικής κληρονομιάς της εν λόγω απόφασης, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης το μόνο που κάνουν είναι να κλωστούν το τενεκεδάκι πιο κάτω στο δρόμο (σ.σ. μεταθέτουν το πρόβλημα,) είτε επ 'άπειρον είτε τουλάχιστον έως ότου η τρέχουσα γενιά των φορέων χάραξης πολιτικής να συνταξιοδοτηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Legrain.
Παράλληλα εκφράζει αμφιβολίες για το εάν το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια διαμορφούμενο στο στόχο της ευρωζώνης για 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, κάτι που όπως επεσήμανε βασίζεται σε πάρα πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.
«Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει αυτό που η Ελλάδα καλείται να κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του, ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που να θεωρεί σοβαρά ότι το χρέος στην Ελλάδα είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας φαίνεται αρκετά διαχειρίσιμο, υπό στενά οικονομικούς όρους και ότι η πολιτική είναι αυτή που το καθιστά προβληματικό.
Σύμφωνα με τη WSJ, οι τόκοι που καταβάλλει η Ελλάδα είναι χαμηλοί σε ονομαστικούς όρους.
Για δάνεια 142 δισ. ευρώ από τον EFSF, η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο 0,5%.
Ωστόσο η πραγματική επιβράδυνση είναι υψηλότερη λόγω του αποπληθωρισμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης