Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πλησιάζει το τέλος της τρόικας μετά τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Πλησιάζει το τέλος της τρόικας μετά τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ΟΜΤ της ΕΚΤ
Ο Pedro Cruz Villalón, ο Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άναψε σήμερα το πράσινο φως για αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ΟΜΤ
Σε ευθεία αμφισβήτηση μπορεί να βρεθεί η ύπαρξη του θεσμού της τρόικας, αναφέρουν οι Financial Times, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιτραπεί στην ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα, μέσω του γνωστού προγράμματός της, ΟΜΤ.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο διόλου αρεστός θεσμός της τρόικας δεν αποκλείεται να οδηγηθεί στη διάλυσή του, μετά την απόφαση του Συμβούλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως το ΟΜΤ της ΕΚΤ είναι σύμφωνο με τη Συνθήκη της ΕΕ.
Επί της ουσίας, ο Pedro Cruz Villalón, ο Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άναψε σήμερα το πράσινο φως για αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΜΤ, που η ίδια εξήγγειλε το 2012.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβούλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Olli Rehn - πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ - δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους Financial Times:
"Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της τρόικας".
"H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μοιάζει κατηγορηματική και προφανώς θα σημάνει το τέλος της συμμετοχής της ΕΚΤ στον θεσμό της τρόικας, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το ΟΜΤ της ΕΚΤ", εξήγησε ο Olli Rehn.
"Aυτή θα ήταν η αρχή του τέλους της τρόικας, με την τρέχουσα μορφή της", πρόσθεσε ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.
Όπως ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr, θετικά υποδέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ.
"Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ είναι θετική και ενισχύει τη διαφάνεια στην Ευρώπη", δήλωσε χαρακτηριστικά η Merkel.
Ο Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) είναι σύμφωνο με τη Συνθήκη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό ΟΜΤ, το είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012.
Αναλυτικότερα, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων για να σταθεροποιήσει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Η δήλωση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου Cruz Villalon έρχεται ως απάντηση στην αγωγή που κατατέθηκε από τους Γερμανούς που αντιδρούσαν στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Παιχνίδι υπεροχής ή επικίνδυνη μάχη η αντιπαράθεση Ευρώπης - Γερμανίας για το ΟΜΤ της ΕΚΤ;
Σε ευθεία αντιπαράθεση με το ισχυρότερο δικαστήριο της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση του Συμβούλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιτρέψει στην ΕΚΤ την αγορά κρατικών ομολόγων, μέσω του ΟΜΤ, το φέρνει απέναντι από το Γερμανικό Δικαστήριο, που πρώτο αμφισβήτησε τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ.
Σαφώς η αντιπαράθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σίγουρα αφορά πρωτίστως ένα παιχνίδι υπεροχής, όπως διαμηνύει σημαντική αναλυτών.
Αλλά όχι μόνο.
Πέρα από παιχνίδι υπεροχής, η κόντρα μεταξύ τους μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ο Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής που δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ο Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ισχυρίζεται δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχαν καταγγείλλει οι Γερμανοί δικαστικοί λειτουργοί.
Κανένας Γερμανός τραπεζίτης δεν τάσσεται υπέρ κανενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η μάχη μεταξύ ΕΕ και Γερμανίας θα διαρκέσει χρόνια...
Είναι μια πραγματική μάχη πολιτικής υπεροχής...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης