Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Πως μπορεί αν διδαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από Βραζιλία, Αργεντινή - Απαραίτητο το plan B

tags :
El Erian: Πως μπορεί αν διδαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από Βραζιλία, Αργεντινή - Απαραίτητο το plan B
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να δώσει έμφαση στην ομαλή διαχείριση των οικονομικών εντός της ευρωζώνης
Τον τρόπο με τον οποίο o ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διδαχθεί από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, αναλύει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco.
Η πιθανότητα ένα μη δοκιμασμένο ακραίο αριστερό κόμμα να έρθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές πυροδοτεί ένα sell-off στις αγορές.
Οι πιστωτές γίνονται νευρικοί για τις προοπτικές της χώρας, ιδιαίτερα για τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την ικανότητά να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο αρχηγός του κόμματος αντιδρά επιχειρώντας να περιγράψει μια πιο καθησυχατική εικόνα για το μέλλον υπό μία νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ανατροφοδότησης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μετατόπισης, αναφέρεται στο άρθρο.
Όχι, ο El Erian δεν μιλά για την Ελλάδα του 2015 αλλά για τη Βραζιλία του 2012, πριν τις εκλογές, όταν ο Luiz Inacio Lula da Silva πήρε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις το οποίο τελικά μεταφράστηκε σε μία ολοκληρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματός.
Δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, οι ελληνικές αγορές εμφανίζουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Βραζιλίας το δεύτερο εξάμηνο του 2002.
Ο κίνδυνος για το δημόσιο χρέος όπως μετράται από την εξάπλωση των κρατικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί ακολουθούμενος από τη συζήτηση για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και με διαταραχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
O El Erian εντοπίζει κοινά σημεία και με την Αργεντινή του Δεκεμβρίου 2011.
Η περίπτωση της Αργεντινής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση προς την Ελλάδα για τη σημασία της ελαχιστοποίησης της πιθανότητας για μια απροετοίμαστη και άτακτη έξοδο από τη νομισματική ένωση, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρή αναστάτωση στις οικονομικές της σχέσεις και μεγάλη υπονόμευση στη λειτουργία της οικονομίας της.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να δώσει έμφαση στην ομαλή διαχείριση των οικονομικών εντός της ευρωζώνης και να κλειδώσει πίσω του τους μηχανισμούς της εξόδου από αυτήν, αλλά και να έχει ένα σχέδιο Β για τις συναλλαγές και τις πληρωμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης