Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα – Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

El Pais: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα – Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Βρυξέλλες, ΕΚΤ και τράπεζες πρέπει να βρουν επειγόντως ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης του χρέος για να αποφευχθεί κατάρρευση της Ελλάδας
Την εύρεση επειγόντως ενός μοντέλου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τονίζει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, πέραν της επιμήκυνσης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Όπως σημειώνεται, η πρόταση της Κομισιόν να παρατείνει τη διάσωση της Ελλάδας είναι μια κίνηση που πέραν της Ελλάδας, που κερδίζει χρόνο, έχει στόχο να «εξευμενίσει» και τους υπολοίπους, ήτοι την ΕΚΤ και τη Γερμανία, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιήσουν δραστικές αποφάσεις (να κλείσουν το… παράθυρο για το ελληνικό χρέος, απαίτηση για νέες περικοπές), αλλά και τους πιστωτές, καθώς διατηρείται η προσδοκία ότι δεν έχουν χαθεί όλα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη, καθώς παρά τις περικοπές που έχουν γίνει σε δαπάνες και κράτος πρόνοιας το χρέος παραμένει σημαντικά υψηλό, ενώ το μοντέλο διάσωσης που εφαρμόζεται έχει αποτύχει.
Όπως επισημαίνεται, περισσότερο από περικοπές και δημοσιονομική πειθαρχία, η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους της, ακολουθούμενη από ένα οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποίησης της δημοσιονομικής και διοικητικής δομής.
Η Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος της, τονίζεται στο άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται ότι Βρυξέλλες, ΕΚΤ και οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν επειγόντως ένα μοντέλο αναδιάρθρωσής του για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.
Η επέκταση της διάσωσης δεν είναι κακή λύση, όμως θα ήταν ακόμη καλύτερα αν ο καιρός που απομένει, χρησιμοποιούνταν για τη διαπραγμάτευση των λεπτομερειών αυτού του μοντέλου, χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην αγορά.
Το να ζητούν περισσότερες περικοπές ή νέα μέτρα λιτότητας και να αποθαρρύνουν τους έλληνες από το να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση, τονίζεται.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα ότι η Φρανκφούρτη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποδέχονται πολιτικά το αναπόφευκτο της αναδιάρθρωσης, όμως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα του ευρώ, που δεν μπορεί να «εξορκιστεί» με τις πολιτικές λιτότητας.
Αν δεν υπάρξουν άλλες επιλογές, οι συνέπειες για το ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να είναι θανατηφόρες, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης