Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stiglitz: Να σταματήσει η τρέλα της λιτότητας στην ΕΕ - Kρίσιμες οι εκλογές στην Ελλάδα

Stiglitz: Να σταματήσει η τρέλα της λιτότητας στην ΕΕ - Kρίσιμες οι εκλογές στην Ελλάδα
Την αναγκαιότητα του τερματισμού της λιτότητας στην Ευρωζώνη τονίζει το MarketWatch - «Κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη η Ελλάδα»
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας τονίζει σε άρθρο του στο MarketWatch ο Αμερικανός οικονομολόγος Joseph E. Stiglitz, σημειώνοντας ότι ενώ η οικονομία των ΗΠΑ σημειώνει σημαντική πρόοδο τα σημάδια ανάκαμψης στην ΕΕ είναι αναιμικά.
Μάλιστα τονίζει ότι πέρα από τις στατιστικές και τα οικονομικά μεγέθη, ανθρώπινες ζωές καταστρέφονται, τα όνειρα διαψεύδονται ενώ τα επίπεδα κατάθλιψης βρίσκεται σε πού υψηλά επίπεδα.
Ο Stiglitz υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ταλαντούχους και ικανούς ανθρώπους ενώ σημειώνει ότι πριν από την κρίση οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν υγιή οικονομία ενώ σε ορισμένες περιοχές, η παραγωγικότητα ήταν μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Ωστόσο όπως τονίζεται στο άρθρο η ΕΕ δεν είναι το θύμα των ΗΠΑ, καθώς η σημερινή κατάσταση οφείλεται σε μια σειρά από κακές οικονομικές αποφάσεις.
Για παράδειγμα αναφέρεται ότι εδώ και χρόνια οι προβλέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποδεικνύονται σταθερά λανθασμένες.
Οι προβλέψεις αυτές δεν ήταν λάθος, επειδή οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες πολιτικές, αλλά επειδή τα μοντέλα στα οποία οι πολιτικές αυτές στηρίχθηκαν ήταν εντελώς λάθος.
Όπως αναφέρει ο Stiglitz στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του χρέους οδήγησαν τη χώρα να επιβαρυνθεί περισσότερο από ό, τι ήταν το 2010.
Τουλάχιστον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στην κατοχή του μέχρι αυτές πνευματική και πολιτική αποτυχίες.
Οι ηγέτες της Ευρώπης παραμένουν πεπεισμένοι ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποτελούν ορυφαία προτεραιότητα τους.
Όμως, τα προβλήματα ήταν εμφανή πριν από την κρίση.
Η Ευρώπη χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη – μέλη, όπως τη διαρθρωτική αλλαγή της ίδιας της ευρωζώνης, καθώς και μια αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες αποτυγχάνουν ξανά και ξανά να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Εκείνοι που πίστευαν ότι το ευρώ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί λάθος, ωστόσο έχουν δίκιο σε ένα πράγμα: εάν δεν μεταρρυθμιστεί η δομή της ευρωζώνης, και δεν τερματιστεί η λιτότητα η Ευρώπη δεν θα ανακάμψει.
Παράλληλα ο Stiglitz διερωτάται για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική στην ΕΕ και πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι, σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μία ανησυχητική αύξηση των ακραίων εθνικιστικών κομμάτων.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι «τώρα η Ελλάδα παρουσιάζει μία ακόμη δοκιμασία για την Ευρώπη», καθώς η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από το 2010 είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετίας του 1930, ανεργία των νέων είναι πάνω από 50%.
Ενώ η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία.
«Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα.
Είναι η Ευρώπη.
Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τις πολιτικές της, αν δεν μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και δεν καταργήσει τις πολιτκές λιτότητα, μια ισχυρή αντίδραση θα καταστεί αναπόφευκτη.
Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ αυτή τη φορά.
Αλλά αυτή η οικονομική τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ 'άπειρον.
Η δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει.
Αλλά πόσο περισσότερο πόνο θα υπομείνει η Ευρώπη;» καταλήγει ο Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης