Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Πρέπει οι αγορές να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ; Διχασμένοι οι αναλυτές

tags :
CNBC: Πρέπει οι αγορές να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ; Διχασμένοι οι αναλυτές
Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες των αγορών η Citigroup
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές σχετικά με τον βαθμό οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Όπως τονίζεται στις αγορές επικρατεί αναταραχή, με φόντο το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 10%.
Όπως τονίζει η Τina Fordham, πολιτική αναλύτρια της Citigroup, οι ανησυχίες για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερβολικές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και 18 μήνες και είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο μπορεί να δυσκολευτούν πολύ στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το 2015 δεν είναι 2012 και η Ελλάδα είναι πλέον πολύ πιο σταθερή», πρόσθεσε.
Η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα είναι η παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αναλύτρια της Citigroup.
O οικονομολόγος της Oxfor Economics Gabriel Sterne σημειώνει το γεγονός ότι η ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στο χείλος μιας αποφασιστικής νίκης».
«Το διακύβευμα δεν είναι μόνο αν ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της 25ς Ιανουαρίου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα τις κερδίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο το 36% αποτελεί το όριο για την αυτοδυναμία, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει μια ισχυρή αντιμνημονιακή κυβέρνηση.
Όπως τονίζει ο αναλυτής, η επαρκής εφαρμογής των όρων της ελληνικής διάσωσης φαίνεται απίθανη, καθώς είναι ήδη αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν από τους αποφασισμένους, κεντροδεξιούς πολιτικούς, πόσω μάλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να εφαρμόσει το πρόγραμμα επαρκώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε, ωστόσο η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης