Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΚΤ: Tρεις επιλογές για την αγορά κρατικών ομολόγων στις 22/1 και μια λύση μέσω εθνικών κεντρικών τραπεζών

tags :
ΕΚΤ: Tρεις επιλογές για την αγορά κρατικών ομολόγων στις 22/1 και μια λύση μέσω εθνικών κεντρικών τραπεζών
Eντείνονται οι προσδοκίες περί έναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ακόμη και αυτόν τον μήνα...
Τρεις πιθανές επιλογές για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ, ενόψει της - πρώτης για το 2015 - συνεδρίασης του ΔΣ της, στις 22 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ολλανδικής εφημερίδας Het Financieele Dagblad, καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται για την Ευρωζώνη, εντείνονται οι προσδοκίες περί έναρξης - από την πλευρά της ΕΚΤ - του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ακόμη και αυτόν τον μήνα...
Ο βασικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι η εμφάνιση αποπληθωρισμού, λόγω της διαρκούς υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.
Όπως αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα, οι τρεις επιλογές που εξετάζει η ΕΚΤ έχουν ως εξής:
1) Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με την ΕΚΤ να αγοράζει από μόνη της κρατικά ομόλογα σε ποσότητα ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης χώρας στην ΕΚΤ.
2) Η ΕΚΤ να αγοράζει μόνο κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, ήτοι ΑΑΑ.
Με τον τρόπο αυτό, οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων θα υποχωρήσουν είτε σε μηδενικά, είτε σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που θα στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα πιο ριψοκίνδυνα κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
3) ) Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και όχι απευθείας η ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό, ο κίνδυνος περνά στη χώρα, της οποίας αγοράζονται κρατικά ομόλογα, μειώνοντας τα απευθείας ρίσκα για την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης