Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκλογές στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2015

tags :
HSBC: Δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκλογές στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2015
Εάν συνεχίσει να καλλιεργείται ο φόβος στις αγορές δεν αποκλείεται να δούμε τη Νέα Δημοκρατία να νικάει στις προσεχείς εκλογές
Ακόμη και το ενδεχόμενο επαναλειπτικών γενικών εκλογών στο Μάρτιο του 2015, εκτός από εκείνες που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015, βλέπει η HSBC, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές.
Στην 6σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greece: no president; snap election (Ελλάδα: Αποτυχία εκλογής ΠτΔ, πρόωρες εκλογές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC, σχολιάζει την ανεπιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με την τρόικα για την καθυστερημένη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και το προληπτικό πρόγραμμα για το 2015.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα για το ΣΥΡΙΖΑ, έναντι Νέας Δημοκρατίας, αλλά, ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών το βαριά κατακερματισμένο εκλογικό σώμα είναι πολύ απίθανο να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την επιταγή να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Μετεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη άλλων μικρότερων κομμάτων, αλλά, όπως και το 2012, θα μπορούσε κάλλιστα να χρειαστεί έναν δεύτερο γύρο γενικών εκλογών ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, μια επανάληψη του τι συνέβη το 2012, όταν χρειάστηκαν δύο γενικές εκλογές πριν σχηματιστεί η παρούσα κυβέρνηση είναι αρκετά πιθανή.
Το 2012, το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας ήταν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οπότε ανάλογο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί έως τις αρχές Μαρτίου 2015.
Αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που πρόκειται να συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχαν ελπίδα για λίγο περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελληνική κατάσταση.
Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέο εκλογικό γύρο, είναι πολύ πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μετριάσει τη ρητορική του σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους περισσότερους ψηφοφόρους από το κέντρο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να είναι ευκολότερη για ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα, επικαλούμενα την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση της χώρα.
Αυτό, άλλωστε, συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ όταν συμφώνησε να βοηθήσει τον κυβερνητικό σχηματισμό το 2012.
Ωστόσο, η HSBC δεν αποκλείει και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες γενικές εκλογές.
Ο φόβος που καλλιεργήθηκε από τον Σαμαρά, έχει βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να μειώσει το δημοσκοπικό χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για τους αναποφάσιστους.
Σε περίπτωση που η αντίδραση της αγοράς στην προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι πολύ αρνητική, θα μπορούσε ακόμη και να μεταφραστεί σε μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης