Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Επιστρέφει ο φόβος στην ευρωζώνη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα

tags :
CNBC: Επιστρέφει ο φόβος στην ευρωζώνη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα
Για το 2015 είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, ενδεχομένως και στην Ιταλία
Ο φόβος στην ευρωζώνη επιστρέφει, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Για το 2015 είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, ενδεχομένως και στην Ιταλία, με τον φόβο ενίσχυση των λαϊκιστών να ενισχύεται, στον απόηχο των ευρωεκλογών του Μαίου 2014.
Μια εκδήλωση αυτού του φόβου ήταν το κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει το CNBC.
Κορύφωση του φόβου αποτελεί η απελπιστική ανάγκη της ευρωζώνης για περαιτέρω κίνητρα και η ανησυχία ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, εάν η πολιτική αστάθεια και το οι ανησυχίες για το χρέος, κάνουν την επανεμφάνισή τους στην περιφέρεια.
Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Σαμαρά η εκλογή ΠτΔ
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Α. Σαμαράς χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ως μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνησή του.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.
Ακόμη και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο συνασπισμός επιβιώσει, η βιωσιμότητα της τρέχουσας κυβέρνησης είναι αμφίβολη.
Όπως σημειώνειται, «ακόμη και αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή το 2015».
Το CNBC σημειώνει ότι και πάλι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πιθανή αφού πάλι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.
Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα , θα είναι να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας λαϊκιστής που αναζητά την εξουσία, όπως τον έχουν κατηγορήσει, να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να πάει τη χώρα ένα βήμα παραπέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης