Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ - Θυμωμένοι οι Έλληνες

tags :
Krugman: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ - Θυμωμένοι οι Έλληνες
Για καταστροφή στην Ελλάδα κάνει λόγο ο διάσημος οικονομολόγος
O πιθανός νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της αριστεράς που έχει ζητήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, και που μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ, σχολιάζει σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman.
O Krugman τονίζει ότι οι Έλληνες είναι θυμωμένοι, καθώς υπέστησαν μεγάλες θυσίες και βρίσκονται πάλι σε κίνδυνο.
Οι επιδράσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασαν πέντε χρόνια πριν, εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική ζημιά στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο Krugman.
Το πραγματικό πρόβλημα με την ελληνική κρίση, σύμφωνα με τον βραβευμένο οικονομολόγο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλοιώθηκε η οικονομική πολιτική, καθώς εξήχθησαν λανθασμένα συμπεράσματα.
Η Ελλάδα ωστόσο προχώρησε σε τεράστιες μεταρρυθμίσεις.
Μείωσε την απασχόληση στο δημόσιο και τους μισθούς, προχώρησε σε περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων και αύξησε τους φόρους.
Μάλιστα παραθέτει μια σύγκριση με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αν οι ΗΠΑ είχαν εφαρμόσει αντίστοιχες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, θα ισοδυναμούσαν με 1 τρισ. δολ. τον χρόνο.
Ο Krugman υποστηρίζει ότι η κατάσταση του χρέους μάλλον επιδεινώθηκε, με το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και όχι της αύξησης του χρέους.
Ακόμη έκανε την εμφάνισή του ένα πρόβλημα υψηλού ιδιωτικού χρέους, λόγω της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.
Ωστόσο ο Krugman εντοπίζει και κάποια θετικά, όπως την ανάπτυξη της οικονομίας, λόγω της ανόδου στον τουρισμό.
Πάντως τονίζει ότι πρόκειται για μια μικρή ανταμοιβή, μπροστά στα χρόνια της ταλαιπωρίας.
Ο Krugman υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν πρόθυμοι να υποστούν τις θυσίες και να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του πολιτικού κατεστημένου ότι όλος αυτός ο πόνος είναι απαραίτητος και ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.
Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι Έλληνες ίσως έφτασαν στα όριά τους.
Ο Krugman χαρακτηρίζει απελπισμένο πολιτικό ελιγμό την απόφαση Σαμαρά για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
Όπως τονίζει πρόκειται για ένα κόμμα της αριστεράς, το οποίο έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας και μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης