Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: «Αρκούδες μέσα σε κλουβιά» οι πρώην καταθέτες της Τρ. Κύπρου - Οι φόβοι για μεγάλο κύμα πωλήσεων μετοχών

Financial Times: «Αρκούδες μέσα σε κλουβιά» οι πρώην καταθέτες της Τρ. Κύπρου - Οι φόβοι για μεγάλο κύμα πωλήσεων μετοχών
Οι πρώην καταθέτες της τράπεζας, ιδίως οι Ρώσοι, οι οποίοι έγιναν μέτοχοι μετά το bail in του 2013, μοιάζουν με «αρκούδες στα κλουβιά»
Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου στα χρηματιστήρια Αθήνας και Κύπρου, αναφέρεται η στήλη Lex των Financial Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τα δημοσίευμα, οι πρώην καταθέτες της τράπεζας, ιδίως οι Ρώσοι, οι οποίοι έγιναν μέτοχοι μετά το bail in του 2013, μοιάζουν με «αρκούδες στα κλουβιά».
Σύμφωνα με τη διάσημη στήλη της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βγει κανείς από την Τράπεζα Κύπρου, πουλώντας τις μετοχές του, καθώς παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί υπό τη διοίκηση του John Hourican, η τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μειωμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της εξάρτησης από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες για το 31% της χρηματοδότησής της.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να υποθέσει κανείς ότι πράγματι θα υπάρξει μεγάλο κύμα πωλήσεων.
«Σε ένα ενθαρρυντικό προηγούμενο, πολλοί άνθρωποι που ακόμα είχαν καταθέσεις στην τράπεζα αποφάσισαν να τις αφήσουν εκεί όταν νωρίτερα μέσα στο έτος χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις αναλήψεις», γράφει το άρθρο.
Το πρώτο εννεάμηνο του 2014 η τράπεζα κατέγραψε κέρδη 76 εκατ. ευρώ, , ενώ η ανακεφαλαιοποίηση της επέτρεψε την επιτυχία στα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ και προσέλκυσε μεγάλα ονόματα στη μετοχική σύνθεση, όπως ο Wilbur Ross και ο Josef Ackermann.
H προσμονή για ανάκαμψη είναι ο κυριότερος λόγος που μπορεί να ωθήσει τους μετόχους να κρατήσουν τελικά τις μετοχές τους.
Η αξία της μετοχής αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 24 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 0,6 φορές η λογιστική αξία.
Η προοπτική αύξησης της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου και το κλείσιμο της διαφοράς με τη λογιστική αξία δημιουργεί πιθανότητες μεγάλου κέρδους ή έστω απάλειψης της ζημιάς επί των καταθέσεων.
Ο κίνδυνος από την άλλη πλευρά, είναι να μην κλείσει η διαφορά μεταξύ αξίας της μετοχής και λογιστικής αξίας, όχι λόγω της ανόδου της πρώτης, αλλά λόγω της μείωσης της δεύτερης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης