Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα τρία πιθανά σενάρια για τη σχέση Καταλονίας - Ισπανίας – Προβλέπει φυγή κεφαλαίων στην Καταλονία αν παραταθεί η ένταση

Fitch: Τα τρία πιθανά σενάρια για τη σχέση Καταλονίας - Ισπανίας – Προβλέπει φυγή κεφαλαίων στην Καταλονία αν παραταθεί η ένταση
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, σενάριο ωστόσο όχι πιθανό, θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ισπανική οικονομία
Σε ανάλυση των αποτελεσμάτων της συμμετοχικής ψηφοφορίας που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εκτιμά ότι μια απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, ακόμη και αν ήταν οργανωμένη, θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την εθνική οικονομία, αν και σημειώνει ότι πρόκειται για το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Παράλληλα, προβλέπει εκροές κεφαλαίων στην Καταλονία, αν παραταθεί η ένταση.
Η Fitch υπογραμμίζει τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα που είχε η ψηφοφορία, αλλά και το γεγονός ότι προσήλθε στις κάλπες λιγότερο από το 40% των Καταλανών, ποσοστό που είναι πολύ μακριά από το 70% των γενικών εκλογών ή το 85% που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Πέραν τούτου, όμως, ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης θεωρεί πιθανό ότι η κυβέρνηση του καταλανού προέδρου, Αρτούρ Μας, θα χρησιμοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα προκειμένου να πιέσει για τη διεξαγωγή ενός κανονικού – επίσημου δημοψηφίσματος, κάτι ωστόσο που εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου πιθανό δεδομένης της ισχυρής αντίδρασης της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας σε μια διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Υπό αυτή την έννοια, η Fitch θεωρεί ότι τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την περίπλοκη κατάσταση μεταξύ της Καταλονίας και της υπόλοιπης Ισπανίας.

1. Περισσότερη αυτονομία
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το πιο πιθανό είναι ότι τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και η τοπική της Καταλονίας θα καταλήξουν σε διαπραγματεύσεις για περισσότερη αυτονομία και αποκέντρωση της περιοχής.
Η Fitch κάνει αναφορά στις περιοχές Pais Vasco και Navarra, οι οποίες απολαμβάνουν ευρειών οικονομικών διευκολύνσεων, χάρη στις οποίες παρακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που εισπράττουν.
Σύμφωνα με τη Fitch, το αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου σχετικά με το ισπανικό χρέος θα ήταν «ελαφρώς θετικό», καθώς θα έπαυε να ισχύει μια πηγή αβεβαιότητας και πολιτικού κινδύνου μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, θα βοηθούσε στην σταθεροποίηση της αξιολόγησης της αυτόνομης περιοχής, καθώς σύμφωνα με τη Fitch, θα καταβαλλόταν προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων από την Καταλονία.

2. Απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο η Fitch θεωρεί το λιγότερο πιθανό, θα ήταν η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, μια κατάσταση που θα είχε αντίκτυπο στην αξιολόγηση της Ισπανίας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι θα προέκυπταν σοβαροί κίνδυνοι για την εθνική οικονομία, ακόμη και σε περίπτωση που η απόσχιση γινόταν οργανωμένα.
Σε περίπτωση μη οργανωμένης απόσχισης, η Fitch σημειώνει ότι αυτό θα υποδήλωνε την αποχώρηση της Καταλονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ, επιτείνοντας τους κινδύνους τόσο για την Καταλονία όσο και την Ισπανία.

3. Διατήρηση της αβεβαιότητας
Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα ήταν η παράταση της παρούσας αβεβαιότητας.
Όπως σημειώνει η Fitch, η εντεινόμενη ένταση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της καταλανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, κάτι που θα επηρέαζε ειδικότερα τα καταλανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, αλλά και να υπάρξουν αποεπενδύσεις από κάποιες επιχειρήσεις ως μέτρο προστασίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης