Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Τα stress tests προάγουν την τραπεζική ένωση - Τώρα έχουν σειρά οι κυβερνήσεις - Να προχωρήσει η ενοποίηση

tags :
El-Erian: Τα stress tests προάγουν την τραπεζική ένωση - Τώρα έχουν σειρά οι κυβερνήσεις - Να προχωρήσει η ενοποίηση
Η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά ακόμη, σε ό,τι αφορά τον δρόμο προς την ανάκαμψη
Στο μικροσκόπιο του Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικού συμβούλου της μητρικής της, της Allianz, μπαίνουν τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο Bloomberg, τα αυστηρά stress tests της ΕΚΤ αποτελούν κλειδί στην προσπάθεια τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, προσφέροντας την ευκαιρία για μια βιώσιμη - και με διάρκεια - ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Αυτά είναι τα καλά νέα που προέκυψαν από τις ανακοινώσεις της Κυριακής.
Όμως η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά ακόμη, σε ό,τι αφορά τον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Tα αποτελέσματα των stress tests έχουν μεγάλη σημασία, αφού ο ρόλος των τραπεζών στην Ευρώπη κρίνεται κάτι περισσότερο από καθοριστικός.
Η δοκιμασία της ΕΚΤ για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών κρίνεται αναγκαία για τη μετάβαση της Ευρωζώνης στο στάδιο ενός ακόμη πιο ενιαίου συστήματος, καθώς η ΕΚΤ θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα stress tests ενισχύουν την προσπάθεια για τη μείωση καίριων ανισορροπιών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ορθότερη διακίνηση των πληροφοριών. Όταν κάτι κρίνεται αξιόπιστο, τότε θωρακίζεται η σταθερότητα, προωθούνται επενδύσεις και προάγεται η ανάπτυξη.
Πως είναι η επόμενη μέρα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests;
Οι τράπεζες που απέτυχαν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και θα πουλήσουν assets.
Aλλά δεν είναι αυτό. Τα αποτελέσματα της Κυριακής έχουν πολλά να δείξουν... όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες και ποιες όχι, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
"Μέσω των stress tests, Ευρώπη και ΕΚΤ βάζουν τα θεμέλια για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα των Ευρωπαίων πολιτικών να αναλάβουν δράση: Να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση", καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης