Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mediobanca: Πλήττει τις ελληνικές τράπεζες το πολιτικό ρίσκο - Outperform η Eurobank

Mediobanca: Πλήττει τις  ελληνικές τράπεζες το πολιτικό ρίσκο  - Outperform η Eurobank
Η Mediobanca Securities δίδει σύσταση neutral για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς
Outperform για τη Eurobank και neutral (ουδέτερη) για τις υπόλοιπες συστημικές ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, δηλώνει η ιταλική Mediobanca Securities, σε νέα 13σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greek banks: Relieving the Stress" (Eλληνικές τράπεζες: Η ανακούφιση από το στρες).
Εκφράζοντας τη σαφή προτίμησή της στη Eurobank, η Mediobanca Securities θέτει τις εξής τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες:
- Eurobank, στα 0,43 ευρώ, σύσταση outperform
- Alpha Bank, στα 0,73 ευρώ, σύσταση neutral
- Εθνική Τράπεζα, στα 2,90 ευρώ, σύσταση neutral
- Τράπεζα Πειραιώς, στα 1,75 ευρώ, σύσταση neutral



Όπως επισημαίνει η Mediobanca Securities, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από δύο σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
- Τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση
- Τη δυναμική (και όχι στατική) προσέγγιση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία restructuring plans (σχέδια αναδιάρθρωσης).

H δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών ενισχύσει κατά 8 δισ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, η μετατροπή της προσέγγισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, από στατική και δυναμική, αναμένεται να αυξήσει κατά 8 δισ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη, σε τριετή ορίζοντα.
Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, Core Tier 1:
- Κατά 3,7% για την Πειραιώς
- Κατά 2,9% για την Εθνική
- Κατά 2,6% για την Alpha Bank
- Kατά 2% για τη Eurobank




Όπως επισημαίνεται, μια στατική προσέγγιση του ισολογισμού θα παρουσίαζε μια μη ρεαλιστική εικόνα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωσή του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μετά από το ευρείας κλίμακας κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών του προηγούμενου διαστήματος.
H δυναμική προσέγγιση έχει μεγάλα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα προέλθουν από τη βελτίωση στο κόστος χρηματοδότησης και την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.
Πρόκειται για δύο παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ελληνικών τραπεζών στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.





Τα οφέλη από τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας

Ο αντίκτυπος από την απόφαση για μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση θα γίνει περισσότερο ορατός κατά την εφαρμογή των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ.
Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, Core Tier 1:
- Kατά 7,4%% για τη Eurobank
- Κατά 4,2% για την Εθνική
- Κατά 3,8% για την Alpha Bank
- Κατά 3,7% για την Πειραιώς



Η προσαρμογή αυτή της νομοθεσίας φέρνει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη εναρμόνιση με τις ιταλικές, τις ισπανικές και της πορτογαλικές, όπου έχουν ήδη εγκριθεί παρόμοιοι φόροι.





H Mediobanca Securities προβλέπει πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει των stress tests της ΕΚΤ, αλλά και υπό το βάρος της κυβερνητικής δράσης, μέσω της οποίας επιχειρείται η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η χαλάρωση της λιτότητας που έχει εξαντλήσει την ελληνική κοινή γνώμη.





Προτιμώμενη επιλογή η Eurobank

H Mediobanca Securities δηλώνει τη σαφή προτίμησή της στη μετοχή της Eurobank, καθώς όπως εξηγεί διαπραγματεύεται με μεγάλο discount, έναντι των άλλων ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.
Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται τα επιχειρηματικά σχέδια της Eurobank, αλλά και το μεγάλο ποσοστό των ιδιωτών μετόχων της.





Eπανέρχεται ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια η Mediobanca Securities, όσο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης πλησιάζει προς το τέλος του, επανέρχεται ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης ολοκληρώνονται στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014.
H επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει ορατή στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Μετά από μια σταθερή και διαρκή υποχώρησή τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009.
Κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό, η νέα αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συνδέεται με το πολιτικό ρίσκο.
Η Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη γνωστοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ταυτόχρονη παύση και του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ, οι αρχικοί σχεδιασμοί του οποίου προβλέπουν τη λήξη του το 2016.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται πλέον τα κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Οι αγορές ομολόγων όμως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού.





Στη συνέχεια της έκθεσής της, η Mediobanca Securities εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Μario Draghi, σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει υπό την εποπτεία προγράμματος, αν επιθυμεί ως αντάλλαγμα η ΕΚΤ να προβεί σε αγορές ελληνικών ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Οι ανακοινώσεις του Draghi σηματοδοτούν πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και αποτελεούν μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.
Οι προκλήσεις όμως για την Αθήνα δεν σταματούν εδώ.
Κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα θα είναι ο Φεβρουάριος του 2015, οπότε και η κυβέρνηση θα πρέπει να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση όμως δεν διαθέτει τις ψήφους των βουλευτών που χρειάζεται, ήτοι 180, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Το πολιτικό ρίσκο δεν είναι ανεξάρτητο από όσα σημειώνονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η σύνδεση μεταξύ ελληνικών τραπεζών και ελληνικού κράτους παραμένει αυξημένη.
Η μοίρα των ελληνικών τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της Ελλάδας, καταλήγει η Mediobanca Securities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης