Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ισχυρό πλήγμα στη στερλίνα από τη Σκοτία - Πτώση έως και τα 1,55 δολάρια το 2015

HSBC: Ισχυρό πλήγμα στη στερλίνα από τη Σκοτία - Πτώση έως και τα 1,55 δολάρια το 2015
«Τρομάζει» τη στερλίνα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας
Στα ύψη βρίσκεται η αβεβαιότητα στη Βρετανία, εν όψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, στις 18 Σεπτεμβρίου, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν οριακή επικράτηση του «ναι».
Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα, επιδρά άμεσα στις αγορές και το βρετανικό νόμισμα.
Η HSBC προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ισοτιμία στερλίνας – δολαρίου.
Ειδικότερα, η τράπεζα προβλέπει υποχώρηση της στερλίνας στα 1,55 δολ. μέχρι τα τέλη του 2015, έναντι 1,58 δολ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Australia and New Zealand Banking Group (ΑΝΖ), σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την επίδραση ενός αποτελέσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.
Ωστόσο, τονίζουν ότι μια νίκη του «ναι», θα οδηγήσει σε ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας.
Στον αντίποδα, αν επικρατήσει το «όχι», το βρετανικό νόμισμα θα καταγράψει ράλι.
H Credit Suisse εκτιμά ότι αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η στερλίνα θα υποχωρήσει στα 1,50-1,55 δολ.
Επίσης τοποθετεί τις πιθανότητες οι Σκοτσέζοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης στο 25%.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με το δημοψήφισμα της Σκωτίας μεγαλώνει διαρκώς» αναφέρουν οι αναλυτές, «βλέποντας» το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών.
«Η αβεβαιότητα δημιουργείται καθώς είναι άγνωστο εάν η Σκωτία θα διατηρήσει τη στερλίνα ή εάν οι επιχειρήσεις μετακινηθούν από τη Σκωτία στην Αγγλία ή το αντίστροφο» επισημαίνει παράλληλα, ο αναλυτής της FXPro, Simon Smith.
«Εάν το δημοψήφισμα έχει θετικό αποτέλεσμα (δηλαδή εγκριθεί η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας), τότε η στερλίνα θα υποχωρήσει ακόμη και στα 1,58 δολάρια» εκτιμά ο αναλυτής.
Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο, όσοι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας φαίνεται να έχουν πλέον το προβάδισμα.
Αυτή η αύξηση των ποσοστών, μάλιστα, έρχεται μόλις 10 ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.
Η αντίδραση των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος είναι άμεση, με τις πωλήσεις στο βρετανικό νόμισμα να κυριαρχούν και την πτώση του να φθάνει έως το 1,61 δολάριο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013.
Σημειώνεται ότι έναντι του ευρώ, η στερλίνα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρεις εβδομάδες, στα 80,17 πένες ανά ευρώ, ενώ έναντι του γεν άγγιξε επίσης χαμηλό τριών εβδομάδων στα 169,8 γεν, πριν ανακάμψει στα 170,41 γεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης