Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή - Οι αυξημένες προσδοκίες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, μπορεί να διαψευστούν - Τελευταίο «όπλο» οι αγορές κρατικών ομολόγων

tags :
Προσοχή - Οι αυξημένες προσδοκίες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, μπορεί να διαψευστούν - Τελευταίο «όπλο» οι αγορές κρατικών ομολόγων
Η ΕΚΤ οδεύει σε μια παγίδα ρευστότητας, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της αγοράς για περαιτέρω δράση
Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αδύναμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη, καταδεικνύουν οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI.
Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που προειδοποιούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως οδεύει σε μια παγίδα ρευστότητας, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της αγοράς για περαιτέρω δράση.
Ωστόσο ενδεχόμενη απογοήτευση μελλοντικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, δεδομένων των ανησυχιών στο Βερολίνο για QE.
Ο οικονομολόγος της Credit Agricole, Frederik Ducrozet, σχολιάζει ότι όσον αφορά τις προοπτικές ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (sovereign QE), λίγα έχουν αλλάξει.
Η επιλογή παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χρειάζονται χρόνο, ώστε να διεισδύσουν στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Hans Werner Sinn, προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια παγίδα ρευστότητας και πρέπει να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει.
Ο Christian Schulz της Berenberg Bank, σημειώνει ότι ο Draghi έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην την ανάγκη δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν η ΕΚΤ επιχειρήσει να κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, θα αναζητήσει τουλάχιστον την υποστήριξη του Βερολίνου.
Η κόντρα Φρανκφούρτης – Βερολίνου έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στους αναλυτές, τονίζει.
«Σε μια ύστατη προσπάθεια να αναζωογονήσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη και να καταπολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ άδειασε την εργαλειοθήκη της», σχολιάζει η Carsten Brzeski, της ING.
Μοναδική επιλογή πλέον, είναι η αγορά κρατικών ομολόγων.

Deutsche Bank
Το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θα συντηρήσει την αδυναμία του ευρώ.
Ο στόχος για υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στα τέλη του 2014 παραμένει.

Citigroup
H EKT είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα διεθνώς που θέτει ταυτόχρονα σε ισχύ δύο πολύ σημαντικά εργαλεία
- τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων
- ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αγοράς assets
Πρόκειται για ένα υπερπρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (turbo-charged QE), που όμοιό του δεν έχει υπάρξει.
Ένα τέτοιο υπερπρόγραμμα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Morgan Stanley
Το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί το 10% με 15% του συνόλου της αγοράς των ABS των 690 δισ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης