Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Tα αντίποινα της Ρωσίας στη Δύση πλήττουν τη ρωσική οικονομία - Παγίδα στον εαυτό του έθεσε ο Putin!

Bloomberg: Tα αντίποινα της Ρωσίας στη Δύση πλήττουν τη ρωσική οικονομία - Παγίδα στον εαυτό του έθεσε ο Putin!
Οι ρωσικές εξαγωγές προς τη Δύση αντιστοιχούν σε 13% του ΑΕΠ της

«Tα αντίποινα που ανακοίνωσε η Ρωσία σε βάρος της Δύσης είναι αμελητέα για την αμερικανική οικονομία», προειδοποιεί ο David Cohen, υφυπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό που κατάφερε ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin είναι να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του ίδιου του λαού του!».
Σε νέο του άρθρο, το Bloomberg, χαρακτηρίζει «γελοίο» τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία επιχειρεί να τιμωρήσει τη Δύση, καθώς, όπως αναφέρεται, οι αμερικανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία υπολογίζονται σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ υπολογίζονται σε 0,8% του ΑΕΠ της Ευρώπης.
Το ποσό των αμερικανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2013 ανήλθε στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ αυτές δεν περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία η Ρωσία είχε απαγορεύσει καιρό πριν.
Αντιθέτως, οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ της, ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες, στις οποίες επέβαλλε κυρώσεις, καλύπτουν το 38% των αναγκών της.
Αυτό που καταφέρνει ο V. Putin είναι να δυσκολέψει τους πολίτες του να βρουν και να αγοράσουν τα ξένα προϊόντα, με τον οικονομολόγο Anders Aslund, να τονίζει ότι «ο Putin πυροβολεί τον ίδιο του τον εαυτό στο πόδι» και το Bloomberg να συμπληρώνει ότι πρόκειται για μια αρνητική κίνηση για τη ρωσική οικονομία, η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
«Ο μεγαλύτερος ηττημένος θα είναι η ίδια η Ρωσία», καταλήγει σε σημείωμά του ο Neil Shearing, οικονομικός αναλυτής ειδικός επί των αναπτυσσόμενων αγορών, ενώ η Angela Stent, καθηγήτρια Ευρωπαϊκών και Ασιατικών σπουδών, υποστηρίζει ότι ο Putin «έστησε στον εαυτό του μια παγίδα».
Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι μπορεί οι τιμές να ανεβούν λίγο στη Ρωσία, ωστόσο η «ρωσική οικονομία έχει περάσει προ πολλού τη δυσκολότερη περίοδό της» και θα καταφέρει να αντισταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης