Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ΔΝΤ πιέζει την ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων - Πως θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, χωρίς να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Το ΔΝΤ πιέζει την ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων - Πως θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, χωρίς να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες
Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος - Η τρέχουσα ηρεμία στις αγορές μπορεί εύκολα να ανατραπεί
Η Ευρωζώνη χρειάζεται εδώ και τώρα ποσοτική χαλάρωση, καθώς η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ο πληθωρισμός.
Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη επέκταση του ισολογισμού της; διερωτώνται οι Financial Times, σε νέο δημοσίευμά τους. Και απαντούν: Ναι. Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να επαναφέρει στη σωστή τροχιά τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ανησυχία του ΔΝΤ για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι έκδηλη. Το Ταμείο, στην τελευταία του ανάλυση, προειδοποιεί πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αδύναμη και ανομοιογενής. Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος. Η τρέχουσα ηρεμία στις αγορές μπορεί εύκολα να ανατραπεί, λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού του υψηλού χρέους, της περιορισμένης ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ δεν είναι υπεύθυνση για την προώθηση των διαρθρωτικών αναγκών, ούτε μπορεί να μειώσει το υπέρογκο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών. Ωστόσο είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της πορείας του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, όπως η ΕΚΤ έχει αντιληφθεί και το ΔΝΤ το επαναλαμβάνει: "Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει ανησυχητικά χαμηλός..."
Όπως προσθέτει η εφημερίδα, η ΕΚΤ μέχρι στιγμής ανέλαβε σημαντική δράση. Μείωσε τα επιτόκια, θέτοντας μάλιστα αρνητικά επιτόκια. Χορηγεί ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, διευρύνοντας μάλιστα τη λίστα των αποδεχόμενων εγγυήσεων (collaterals).
Παράλληλα, η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς (ABS - τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού). Ωστόσο, οι αγορές αυτές δεν αναμένεται να είναι μεγάλης κλίμακας.
Η εναλλακτική της ΕΚΤ είναι μιας μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων. Μια ιδέα βεβαίως που πηγαίνει κόντρα στη ρητορική της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ όμως τάσσεται υπέρ της ιδέας αυτής. Το ΔΝΤ εκτιμά πως όσο η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα με στόχο τον έλεγχο της πορείας του πληθωρισμού - και χωρίς να συνδέεται η κίνηση με το δημοσιονομικό μέτωπο - τότε κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει πως παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
"Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα ενισχύσει την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τον στόχο για τον πληθωρισμό, θα αυξήσει τις τιμές των assets και θα τονώσει τους ισολογισμούς τραπεζών, εταιρειών και νοικοκυριών...", καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης