Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην Αθήνα στελέχη της Barclays - Ποιους τραπεζίτες συνάντησαν και τι προβλέπουν

Στην Αθήνα στελέχη της Barclays - Ποιους τραπεζίτες συνάντησαν και τι προβλέπουν
Η Barclays συνεχίζει να δηλώνει Overweight για τις Eurobank και Alpha Bank και Equal Weight για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς
Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εντυπώσεις του ταξιδίου των στελεχών της Barclays στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με κορυφαία στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την 17σέλιδη ανάλυση με τον τίτλο "Greek banks field trip – Postcard from Athens, Fundamentals unchanged despite external volatility" (ταξίδι στην Αθήνα, τα θεμελιώδη παραμένουν ανέπαφα παρά την εξωτερική μεταβλητότητα), η Barclays επιβεβαίωσε την άποψη της ότι τα βασικά στοιχεία της την αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών παραμένουν άθικτα, παρά την αναταραχή στην αγορά σε άλλα μέρη της ευρωπαϊκής περιφέρεια.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία της κεφαλαιακής ενίσχυσης και τα stress tests της ΕΚΤ παραμένουν ισχυρά θετικές.
Οι προοπτικές για τα περιθώρια του επιτοκιακού κέρδους είναι ισχυρότερες.
Οι προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η Eurobank ετοιμάζεται για την πώληση μέρους των μη βασικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Οι προοπτικές για την αύξηση του όγκου πωλήσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον, με τις επιπτώσεις των TLTROs (των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ) πιθανό να είναι αυξητικές παρά μετασχηματιστικές.
Η άσκηση των warrants θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ρευστότητας στη μετοχη, αλλά κάθε κίνηση πιθανότατα να γίνει μετά τα stress tests της ΕΚΤ.
Η Barclays συνεχίζει να δηλώνει Overweight για τις Eurobank και Alpha Bank και Equal Weight για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές (ορισμένες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη) θα πρέπει να βελτιώσει τους δείκτες μόχλευσης των τραπεζών και την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών.
Αυτό σταδιακά θα βελτιώσει τα ποσοστά ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους.
Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, διευκολύνοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους από το πρόβλημα του σχηματισμού νέων προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τρ. Πειραιώς

Τα στελέχη της Barclays συνάντησαν τον Άνθιμο Θωμόπουλος, CEO της Τράπεζας, και τον Ηλία Λέκκο, επικεφαλής Οικονομολόγο.
Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίστηκε ελαφρώς επικριτική για τη στάση του ΔΝΤ, αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένεται να αντικατασταθεί σχεδόν το ήμισυ των 9 δισ. ευρώ που αντλούνται από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΤLTRO.

Eurobank

Τα στελέχη της Barclays συνάντησαν τον Πέτρο Κατσούλα, επικεφαλής στρατηγικής του Ομίλου, ο οποίος και ανέφερε ότι στην υποθετική περίπτωση που τα stress test της ΕΚΤ καταδείξουν ότι έχει ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια, θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως στο εξωτερικό, αποκλείνοντας την επιλογή της αύξησης κεφαλαίου.



Εθνική Τράπεζα

Τα στελέχη της Barclays συνάντησαν την Πόλα Χατζησωτηρίου, CFO της τράπεζας.
Η Εθνική δεν αναμένει να επωφεληθεί σημαντικά από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, TLTRO, αν και αναμένει τις διευκρινίσεις για τους κανόνες εγγυήσεων.
Αναφορικά με την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η ΕΤΕ ελπίζει στις διαπραγματεύσεις με την DG Comp (ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς) να της επιτραπεί να πουλήσει κάτω από το 20% της τουρκικής τράπεζας, από 40% που είχε συμφωνήσει το 2012.
Και αυτό γιατί οι επιλογές και οι συνθήκες στην Τουρκία έχουν βελτιωθεί, εν συγκρίση με τις συνθήκες το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Alpha Bank

Από την Alpha Bank τα στελέχη της Barclays συνάντηση τον Μιχάλη Μασουράκη, επικεφαλής οικονομολόγο.
Η Alpha Bank αναμένει το κόστος των νέων καταθέσεων να μειωθεί στις 200 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2014, από 230 μ.β. σήμερα, και στις 100-120 μ.β. στο τέλος του 2015.
Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενου δάνεια, η Alpha Bank εκτιμά ότι το 15% εξ αυτών είναι "κατ' επιλογή κακοπληρωτές".
Για τα υπόλοιπα έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης, μέσω μείωσης επιτοκίων, επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής και μείωσης των δόσεων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης