Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτική για την Ευρωζώνη η BNP Paribas - Εν αμφιβόλω η επιτάχυνση της ανάπτυξης - «Μονόδρομος» η ποσοτική χαλάρωση

Επιφυλακτική για την Ευρωζώνη η BNP Paribas - Εν αμφιβόλω η επιτάχυνση της ανάπτυξης - «Μονόδρομος» η ποσοτική χαλάρωση
«Η συνολική εικόνα της Ευρωζώνης υπενθυμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη»
Εξαιρετικά επιφυλακτική σχετικά με τη δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται η BNP Paribas, στον απόηχο των σημερινών στοιχείων για τον κλάδο της μεταποίησης.
Ειδικότερα, η επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας, Evelyn Herrmann υποστήριξε πως «τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης θέτουν εν αμφιβόλω την πιθανότητα επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας το β’ 6μηνο του 2014».
 «Η συνολική εικόνα της Ευρωζώνης υπενθυμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.  
Στο ίδιο μήκος σχήματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ο οποίος προειδοποίησε πως οι εταιρείες ανησυχούν για τον αργό ρυθμό ανάπτυξης των νέων παραγγελιών, ο οποίος αντανακλά την υποτονική ζήτηση αγαθών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Η επιβράδυνση στη μεταποιητική δραστηριότητα επιτείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ, η οποία καλείται να αποτρέψει τη στασιμότητα της ανάκαμψης» τόνισε εν συνεχεία. Τέλος, εκτίμησε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καθίσταται αναγκαίο για την Ευρωζώνη.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Σε χαμηλό επτά ετών διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στην Ελλάδα τον Ιούνιο, που καταρτίζει η Markit, διαμορφούμενος στι 49,4 μονάδες έναντι των 51 μονάδων του Μαΐου.
Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότεραη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο και καταδεικνύει ελαφρά επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα.
Η υποχώρηση οφείλεται στην εξασθένηση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, λόγω της ελαφράς μείωσης των νέων παραγγελιών, ενώ υποχωρεί εκ νέου η απασχόληση.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Markit, Φιλ Σμιθ, «ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω του βραδύτερου ρυθμού αύξησης της παραγωγής. Η ελαφρά μείωση στις νέες παραγγελίες ενίσχυσε την απώλεια δυναμικής».
Προσθέτει ακόμη ότι άλλη μια αρνητική εξέλιξη ήταν η νέα μείωση στην απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα, ωστόσο σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες τα νέα ήταν ενθαρρυνιτά, δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι εργασίες εξαγωγών για δεύτερο συνεχή μήνα, ένδειξη ότι οι περικοπές τιμών εκροών βοηθούν τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι διαμόρφωση του δείκτη ΡΜΙ κάτω από το όριο των 50 μονάδων καταδεικνύει συρρίκνωση και πάνω από τις 50 μονάδες ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης