Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ποιος είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη; - Πάντως όχι η Ελλάδα!

FT: Ποιος είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη; - Πάντως όχι η Ελλάδα!
Από τα Βαλκάνια έρχεται ο πραγματικός κίνδυνος...
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σκιαγραφούν οι Financial Times, με τους… Έλληνες αναγνώστες να εκπλήσσονται ευχάριστα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Ελλάδα μετά από μία καταστροφική κρίση χρέους, σταδιακά ανακάμπτει και επουλώνει τις πληγές της οικονομίας της.
Επομένως, συνοψίζει, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον «Νούμερο 1» κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, ποια χώρα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία; Η Πορτογαλία; Η Γαλλία; Ή κάποια άλλη…;
Για τους Financial Times, o νέος ευρωπαϊκός κίνδυνος ακούει στο όνομα Κροατία.
Η Κροατία είναι μία μικρή χώρα, 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία εισχώρησε στην Ε.Ε. τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, σε μόλις έναν χρόνο, η Κροατία κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, χάρη στις δυσμενείς οικονομικές της επιδόσεις.
Βρίσκεται σε ύφεση για 6ο διαδοχικό έτος, «χάνοντας» το 13% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, η ανεργία ανέρχεται στο 17%, ενώ μεταξύ των νέων εκτινάσσεται στο 50%.
«Πρόκειται για μία κοινωνική καταστροφή, η οποία δεν απέχει από τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα πέντε χρόνια» επισημαίνουν οι Financial Times.
Για τη βρετανική εφημερίδα, η Κροατία διαθέτει πολλά αρνητικά στοιχεία της Ελλάδας. «Όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει ένα αναποτελεσματικό δημόσιο, το οποίο διαθέτει πληθώρα υπαλλήλων, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» εξηγεί η εφημερίδα.
Βέβαια, το παραπάνω πρόβλημα συνδέεται και με την ευρεία έλλειψη ιδιωτικών εταιρειών, ικανές να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
«Η γενική αδυναμία της Ευρώπης δικαιολογεί εν μέρει τις δυσκολίες της Κροατίας» παραδέχεται εν συνεχεία. Όμως προσθέτει, η ευθύνη δεν «βαραίνει» εξ’ ολοκλήρου την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν η Moody’s κατέταξε την αξιολόγηση της Κροατίας στην κατηγορία «junk», τότε είχε θέσει ως πρωτεύουσα αιτία τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση συνασπισμού δίχως ενέργεια και προθυμία, αποτυγχάνει να εφαρμόσει ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, όπως ο δημόσιος τομέας και η προσέλκυση επενδύσεων. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης παραπαίει» αναφέρει επί παραδείγματι.
Αναμφίβολα, συμπληρώνουν οι Financial Times, όλα τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζουν σημαίνουσες προκλήσεις στη διαδικασία του οικονομικού τους ανασχηματισμού.
Η ένταξη ωστόσο, στην Ε.Ε. αποσκοπούσε στη βοήθεια των ανατολικών κρατών, μέσω της παροχής δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Επιτυχές παράδειγμα θεωρείται η Πολωνία, η οποία κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρον την παρεχόμενη βοήθεια.
Ωστόσο, η Κροατία απέτυχε παταγωδώς στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βέβαια, πέραν του οικονομικού σκέλους, η βαλκανική χώρα χρήζει και ενός νέου πολιτικού προσωπικού, το οποίο θα ωθήσει τη χώρα στον εκσυγχρονισμό και τον εξ-ευρωπαϊσμό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης