Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Εκτός της ιδανικής ενδεκάδας του Μουντιάλ η Ελλάδα - Οι προοπτικές ανάκαμψης της χώρας θα επηρεάσουν την Εθνική Ομάδα

tags :
Goldman Sachs - Εκτός της ιδανικής ενδεκάδας του Μουντιάλ η Ελλάδα - Οι προοπτικές ανάκαμψης της χώρας θα επηρεάσουν την Εθνική Ομάδα
Το μήνυμα σχέση με νικητές και διοργανωτές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman, είναι: "Απολαύστε τα κέρδη όσο διαρκούν"
Tην ιδανική ενδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπως επελέγη από 1.700 πελάτες της αμερικανικής Goldman Sachs περιλαμβάνει η νέα έκθεση του ομίλου με τίτλο "The World Cup and Economics 2014".
H απουσία της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η έκθεση περιέχει προγνωστικά βασισμένα σε στατιστική ανάλυση για τον τελικό νικητή, αλλά και κάθε αγώνα της διοργάνωσης.
Εστιάζει, δε, στο ερώτημα της επίδρασης των αποτελεσμάτων των αγώνων στις τιμές των μετοχών.
"Εξετάζοντας την ιστορία, υπάρχει μια σαφής τάση υπεραπόδοσης για τη νικητήρια ομάδα στις εβδομάδες που ακολουθούν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά μέσον όρο, ο νικητής υπεραποδίδει έναντι της διεθνούς αγοράς κατά 3,5% στον πρώτο μήνα – ένα ουσιώδες μέγεθος, αν και η υπεραπόδοση εξασθενεί σημαντικά μετά από τρεις μήνες", επισημαίνει η Goldman.
Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, 12 μήνες, η τάση αντιστρέφεται και το χρηματιστήριο των παγκόσμιων πρωταθλητών υποαποδίδει κατά 4% σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο. Η μόνη χώρα που κέρδισε Μουντιάλ και δεν είδε τις τιμές των μετοχών της προσωρινά να εκτοξεύονται ήταν η Βραζιλία το 2002 – η οποία, όμως, βρισκόταν τότε στη δίνη μιας βαθιάς ύφεσης σε συνδυασμό με νομισματική κρίση, σύμφωνα με την "Καθημερινή".
Αντίστοιχη βραχυχρόνια υπεραπόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών καταγράφεται και στις χώρες που διοργανώνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τους φιναλίστ, ο πόνος της ήττας αντανακλάται και στον δείκτη του χρηματιστηρίου: η μέση απόδοση για 7 από τους τελευταίους 9 ηττημένους των τελικών (εξαιρείται η Αργεντινή του 1990, λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών) τον μήνα μετά την αποφράδα μέρα είναι 1,4% χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Για την Ελλάδα, με την υπογραφή του senior economist Θεμιστοκλή Φιωτάκη, επισημαίνεται: "Δεν πρέπει να θεωρούνται ξεγραμμένοι (στο ποδόσφαιρο)".
"Ακόμα και στα βάθη της ελληνικής κρίσης το 2012 ήμαστε θετικοί για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (ομόλογα και μετοχές). Και παρά των ευρέως διαδεδομένο σκεπτικισμό της αγοράς, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα, μία καλή εμφάνιση της εθνικής ομάδας μπορεί να δώσει νέα ώθηση στα θετικά αισθήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές της ελληνικής ανάκαμψης, μετά μια ύφεση που ήταν από τις βαθύτερες της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας. Τα έσοδα από τον θερινό τουρισμό θα αποτελέσουν βασικό μέρος του αναπτυξιακού μείγματος για το έτος και οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα μπορέσουν να απολαύσουν τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού μαζί με τα πανηγύρια που αναμφίβολα θα συνοδεύσουν κάθε ελληνικό γκολ", επισημαίνεται για τη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης