Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA - Το Ιράκ σπέρνει τρόμο - Κίνδυνος εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου στα 160 δολάρια!

BofA - Το Ιράκ σπέρνει τρόμο - Κίνδυνος εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου στα 160 δολάρια!
Άνοδο ακόμη και κατά 50 δολάρια "βλέπει" στην τιμή του αργού η αμερικανική τράπεζα
Τρόμο εγείρει στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων η εμπόλεμη κατάσταση στο Ιράκ, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν για ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Άλλωστε, από την ημέρα, όπου το Ιράκ κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της προέλασης των ισλαμιστών τζιχαντιστών, η τιμή του μαύρου «χρυσού» εκτοξεύθηκε κατά 5 δολάρια.
Μάλιστα, σε πρόσφατο σημείωμά της, η Bank of America Merrill Lynch παραθέτει ένα ακραίο, μα συνάμα πιθανό, σενάριο, το οποίο κάνει λόγο για εκτόξευση κατά 40 - ακόμη - και 50 δολαρίων!
Να σημειωθεί πως το Ιράκ παράγει το 3,9% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού.





Όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο της Columbia, η πλειονότητα της παραγωγής αργού παράγεται στο Νότιο Ιράκ, ενώ αντίθετα, στο Βορρά, όπου μαίνεται η εμφύλια σύρραξη, παράγεται μόλις το 17% του ιρακινού πετρελαίου






Ωστόσο, εξαιτίας τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και των συνεχών επιθέσεων στους αγωγούς προς την Τουρκία, η εξαγωγή πετρελαίου στο Βορρά έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ενδεικτική, είναι η διαφορά μεταξύ της πόλης Kirkuk, όπου βρίσκεται στο Βορρά και της Basrah, όπου βρίσκεται στο Νότο.





Εάν η εμφύλια σύρραξη μεταπηδήσει και στο Νότο, τότε η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί πως η τιμή του βαρελιού θα εκτοξευθεί στα 160 δολάρια ανά βαρέλι. Μοναδικό ανάχωμα στην ξέφρενη πορεία του αργού αποτελεί μία ενδεχόμενη εκτίναξη της αμερικανικής παραγωγής, η οποία θα παράσχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας στις τιμές του πετρελαίου.  
Να σημειωθεί πως η τιμή του βαρελιού κυμαίνεται στα 106 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης