Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiegel - Έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη - Η Merkel διαπράττει ένα σιωπηλό πραξικόπημα εναντίον των ψηφοφόρων

Spiegel - Έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη - Η Merkel διαπράττει ένα σιωπηλό πραξικόπημα εναντίον των ψηφοφόρων
Η Γερμανίδα Καγκελάριος φοβάται πως θα απολέσει την εξουσία της
Στο έλλειμμα δημοκρατίας χρεώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την αλματώδη άνοδο των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές.
Πηγαίνοντας προς τις κάλπες των ευρωεκλογών, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι με την ψήφο τους θα καθόριζαν τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Αλλά με ένα «σιωπηλό πραξικόπημα κατά των ψηφοφόρων», η Angela Merkel προσπαθεί να μπλοκάρει τη διαδικασία γιατί φοβάται δύο πράγματα: ότι θα χάσει την δική της εξουσία προς όφελος του νέου, εκλεγμένου από τους Ευρωπαίους, πρόεδρου της Επιτροπής και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Συνεχίζοντας, προσθέτει  πως αν περάσει του Ευρωκοινοβουλίου και ορίσει ως νέο πρόεδρο της Επιτροπής τον J.C. Juncker, του οποίου το κόμμα πλειοψήφησε στις ευρωεκλογές, οι ηγέτες της ΕΕ θα χάσουν ένα μέρος της εξουσίας τους το οποίο δεν πρόκειται να ξανακερδίσουν πίσω. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε την ΕΕ πιο δημοκρατική αλλά, παράλληλα, θα έσπρωχνε τη Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο.
Αν δεν περάσει του Ευρωκοινοβουλίου, θα προδοθούν όλοι οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι που πίστεψαν ότι ο νικητής των ευρωεκλογών θα γινόταν πρόεδρος της Επιτροπής, εξηγεί παράλληλα.
«Αν οι ηγέτες της ΕΕ "ρίξουν" τον Γιούνκερ, θα πρέπει να μείνουν μακριά από το Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία γιατί θα είναι σαν ζώνη πυρηνικών αποβλήτων για τους ίδιους» αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Daniel Cohn-Bendit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης