Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το πολιτικό σύστημα να προετοιμαστεί…οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν πολύ έξω – «Τα πάντα ρει» μαζί και η ψήφος των ελλήνων

Το πολιτικό σύστημα να προετοιμαστεί…οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν πολύ έξω – «Τα πάντα ρει» μαζί και η ψήφος των ελλήνων
Πέραν της αγωνίας των κομμάτων….αγωνία το βράδυ των εκλογών θα έχουν και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων – Κρίνεται η αξιοπιστία τους
«Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν» είχε πει ο Ηράκλειτος….ο Εφέσειος ή σκοτεινός και η άποψη αυτή ταιριάζει απόλυτα με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές και στις 25 Μαίου για τις ευρωεκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις επιχειρούν – η αλήθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς οι περισσότεροι πολίτες δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις – να αποτυπώσουν την εκλογική συμπεριφορά….σε μια χρονική στιγμή που όμως φθάνει στο τέλος της καθώς πλησιάζουν σε λίγες ημέρες οι εκλογές.
Δεν θα δεχθούμε δόλο (αν και ορισμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων προσβάλουν τον χώρο με τις πρακτικές που έχουν ακολουθήσει και τις διασυνδέσεις τους με πολιτικά κόμματα) ούτε έλλειψη εμπειρίας (το αναφέρουμε για ορισμένες εταιρίες που χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους) αλλά θα αποδεχθούμε ότι όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ενστερνίζονται πλήρως τους κανόνες δεοντολογίας.
Το πολιτικό συμπέρασμα προφανώς θα βγει στις ευρωεκλογές.
Π.χ. στον Δήμο Αθηναίων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέρεται να προηγείται ο Καμίνης ενώ τα κόμματα που τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταρρεύσει εκλογικά.
Ο Κουμουτσάκος που κατέρχεται π.χ. στην περιφέρεια Αττικής και στηρίζεται από την ΝΔ δεν θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα στον δεύτερο γύρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ δεν έχει ερείσματα όταν στις ευρωεκλογές θα λάβει την δεύτερη θέση.
Το πολιτικό μήνυμα θα εξαχθεί στις ευρωεκλογές.
Πολύ σοβαρό και έμπειρο στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων μας ανέφερε το εξής «για πρώτη φορά καμία εταιρία δημοσκοπήσεων δεν είναι σίγουρη για τα αποτελέσματα που δημοσιοποιεί.
Είναι τόσο ρευστό το πολιτικό τοπίο που αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι αναποφάσιστοι που είναι πολλοί.
Με βάση τις τωρινές επισφαλείς ενδείξεις πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη η ΝΔ, τρίτη η Χρυσή Αυγή, τέταρτο το Ποτάμι, πέμπτο το ΚΚΕ και έκτο το ΠΑΣΟΚ.
Όμως υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, πολύ σοβαρός, οι διαφορές των κομμάτων να μας εκπλήξουν δηλαδή να είναι είτε πολύ μικρές είτε πολύ μεγάλες.
H απάντηση μπορεί να μην σας ικανοποιεί αλλά η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να διατυπώσει με βεβαιότητα άποψη.
Τα επίμαχα σημεία είναι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, οι διαφορές μπορεί να είναι από απειροελάχιστες έως τεράστιες.
Αίνιγμα αποτελεί η Χρυσή Αυγή, που εκτιμούμε ότι θα πάρει σίγουρα μεγαλύτερο ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές με μεγάλες πιθανότητες στο 10% ή 11%.
Το Ποτάμι επίσης αποτελεί αίνιγμα όπως και το τελικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, θα λάβει 4% ή 6%.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση και μόνο μια έδωσε ποσοστό 7% με 7,5% στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί το κόμμα αρνητική έκπληξη»
Υπό αυτό το πρίσμα όποιος μιλήσει για ασφαλή πρόβλεψη θα είναι είτε αφελής είτε εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, δεν έχουν καθαρή εικόνα και ανησυχούν μήπως πέσουν πολύ έξω.
Ο κίνδυνος είναι ορατός, όσο η παράσταση νίκης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκλίνει.
Οι ευρωεκλογές θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες γιατί το πολιτικό μήνυμα που θα στείλουν και σίγουρα θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για ορισμένα κόμματα και άκρως δυσάρεστη για ορισμένα άλλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης