Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton - Έκπληξη των αγορών η Ελλάδα - Έρχεται μακρά περίοδος ανάπτυξης!

Franklin Templeton - Έκπληξη των αγορών η Ελλάδα - Έρχεται μακρά περίοδος ανάπτυξης!
«Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά τις αγορές, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα»
Την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα αλλά και γενικότερα, προς την Ευρώπη, ανανεώνει ο Mark Fabius, επικεφαλής τoυ fund Franklin Templeton.
Ειδικότερα, το αμερικανικό fund εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως η τρέχουσα παγκόσμια μεταβλητότητα δημιουργεί πληθώρα ευκαιριών για την Ευρώπη.
Όπως χαρακτηριστικά αναλύει, μετά από ένα άκρως θετικό α’ 3μηνο, η αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές διατηρούνται αναλλοίωτες. Στο ευοίωνο κλίμα συμβάλλει και η έντονη αστάθεια των διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, προσφεύγουν στις ασφαλείς αλλά και προσοδοφόρες ευρωπαϊκές μετοχές.  

Έκπληξη η πορεία της Ελλάδας
Μάλιστα, στα θετικά στοιχεία προστίθεται και η δέσμευση των κρατών – μελών για περαιτέρω διαρθρωτική βελτίωση αλλά και η σταδιακή έξοδος των χωρών του Νότου από το οικονομικό τέλμα.
Ως παράδειγμα, η Franklin Templeton επικαλείται την Ελλάδα, η οποία κατάφερε να εκμηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα.
«Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά τις αγορές, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, προς τη δημοσιονομική εξυγίανση βαδίζει και η Ισπανία, η οικονομία της οποίας ωφελείται ολοένα και περισσότερο από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, η φιλελευθεροποίηση των αγορών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενισχύουν την ισπανική ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να πρωτοστατούν στην οικονομική ανάπτυξη.
Ενδεικτικά, οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 34% του ισπανικού ΑΕΠ για το 2013 έναντι 27% του 2007.
Στην Ιταλία παράλληλα, η νέα κυβέρνηση του Matteo Renzi αποπειράται να επιτείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Εάν η Ιταλία ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, τότε η χώρα θα καταφέρει να ορθοποδήσει, συμπαρασύροντας μαζί της και την Ευρωζώνη, υπερτονίζει η Franklin Templeton.

Πολυετή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Επικαλούμενο τα άνωθεν επιχειρήματα, το fund του Mark Mobius δηλώνει προσηλωμένο στην Ευρώπη, καθώς αναμένει μία πολυετή ανάκαμψη και φυσικά, ένα τεράστιο περιθώριο αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.
Όπως εξηγεί, σε επίπεδο εταιρικού outlook, η αισιοδοξία επικρατεί κατά κόρον, καθώς τα κέρδη στην Ευρώπη αναμένεται να υπερβούν τα αντίστοιχα των ΗΠΑ.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη κινούνται κάτω των επιπέδων του 2007, ενώ αντίθετα τα κέρδη στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά.
Μεγάλη μερίδιο ευθύνης στη βελτίωση της Ευρώπης διατηρούν εξάλλου οι εταιρείες της περιφέρειας.

Η παγκόσμια οικονομία ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη
Ωστόσο, η  Franklin Templeton παραθέτει ορισμένες πηγές ανησυχίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές μετοχές. Βέβαια, η επίδραση θα είναι περιορισμένη και θα εστιάζει σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το fund του Mark Mobius, ο μέγιστος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές μετοχές εκπορεύεται από το ενδεχόμενο μίας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι εξαγωγές συνιστούν το νούμερο ένα ωθητικό παράγοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επομένως, μία παγκόσμια επιβράδυνση ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στο outlook των ευρωπαϊκών εταιρειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης