Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg – Στο 24% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα, στο 25% η «μαύρη εργασία» - Βελτιώνεται η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα

Bloomberg – Στο 24% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα, στο 25% η «μαύρη εργασία» - Βελτιώνεται η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα
Αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα
Στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στην Ελλάδα αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει ότι η φορολογική διοίκηση στην χώρα αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής σε ένα club στα βόρεια προάστια με κύριο αντικείμενο να διαπιστωθεί κατά πόσο εκδίδονταν οι απαραίτητες αποδείξεις στους πελάτες.
Το Bloomberg αφού επικαλείται δηλώσεις της Χαράς Μαυρίδου, προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και είσπραξης δημόσιων εσόδων, ότι φοροελεγκτές έχουν δεχθεί επιθέσεις ακόμα και με καρέκλες από ελεγχόμενους πολίτες, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ η παραοικονομία στην Ελλάδα ανήλθε στο 24% το 2012 (όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν στο 15%), την ώρα που η «μαύρη εργασία» φτάνει κατά μέσο όρο στο 25% για την περίοδο 1995-2006.
«Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της αδυναμίας του κράτους, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο μιας εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα» υποστηρίζει στο Bloomberg η Κατερίνα Σαββαϊδου, σύμβουλος της κυβέρνησης και καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία τονίζει ότι «για πολλά χρόνια οι Έλληνες ήξεραν πως μπορούν να ξεφύγουν, κάτι που αλλάζει καθώς βελτιώνεται η νομοθεσία αλλά και οι έλεγχοι του κράτους».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πιέσεις που έχει δεχθεί η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης προκειμένου να βελτιώσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της ενώ υπογραμμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι καταγράφονται αρκετές βελτιώσεις, χρειάζονται ακόμα να γίνουν περισσότερα.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος υποστηρίζει πως ήδη καταγράφεται αύξηση των δημόσιων εσόδων χάρη στη βελτίωση της τεχνολογίας, της καλύτερης εκπαίδευσης του προσωπικού και του πιο κεντρικού ελέγχου των περιφερειακών εφοριών.
Όπως υπογραμμίζεται τα δημόσια έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν στα 12,7 δις ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Κάνουμε όλες τις αλλαγές ταυτόχρονα. Από μια άποψη, αυτό είναι θετικό αποτέλεσμα της κρίσης» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ.Θεοχάρης.
Πάντως, δεν λείπουν και μαρτυρίες πολιτών-επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν δεν προσφύγουν στην απόκρυψη εισοδημάτων ή αν δεν απασχολήσουν ανασφάλιστους πολίτες, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μια και δεν θα είναι βιώσιμες λόγω των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης