Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini - Ένα, το πολύ δύο σοκ... απέχει ο αποπληθωρισμός από την Ευρωζώνη - Αδύναμες οι αποδόσεις των αγορών την επόμενη δεκαετία

tags :
Roubini - Ένα, το πολύ δύο σοκ... απέχει ο αποπληθωρισμός από την Ευρωζώνη - Αδύναμες οι αποδόσεις των αγορών την επόμενη δεκαετία
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσει το 1%
"Ένα, το πολύ δύο σοκ... μακριά από την εμφάνιση του αποπληθωρισμού βρίσκεται η Ευρωζώνη", προειδοποιεί ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
"Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υποχωρεί περαιτέρω. Ο αποπληθωρισμός απέχει ένα, το πολύ δύο σοκ...", ήταν τα ακρινή του λόγια.
Ο Roubini επανέλαβε την πεποίθησή του πως η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα παραμείνει αναιμική, κοντά στο 1%, δεδομένου ότι η ανεργία είναι αρκετά υψηλή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Εστιάζοντας στην πορεία των διεθνών αγορών, ο Roubini τόνισε πως "οι αποδόσεις δεν θα είναι τόσο ισχυρές - όσο ήταν μέχρι σήμερα - κατά την επόμενη δεκαετία".
"Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει...", προειδοποίησε μόλις χθες ο Roubini, εκφράζοντας μεγάλες ανησυχίες για τη γεωπολιτική αναταραχή που διχάζει τη Ρωσία και την Ουκρανία.
"Η ουκρανική κρίση σίγουρα θα κλιμακωθεί. Τα περιθώρια υπάρχουν", σημειώνει ο Roubini, προβλέποντας πως οι ρωσο-ουκρανικές εντάσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.
"Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μόλις έχει αρχίσει", επαναλαμβάνει, ρητά και κατηγορηματικά, ο διάσημος οικονομολόγος.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης δεν αποκλείεται να βάλει φρένο στην ικανότητα της Ρωσίας να διοχευτεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να βυθίσει ξανά στην ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.
"Η ουκρανική κρίση φυσικά και αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα αποτελεί όχι μια τυχαία απειλή, αλλά τη σημαντικότερη στην τρέχουσα συγκυρία", εξηγεί ο Roubini.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τυχόν κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης θα αποτελέσει ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της "αύξησης του ρίσκου σε διεθνές επίπεδο".
Γιατί όμως ο Roubini θεωρεί πιθανή την περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης; "Η Ρωσία έχει γίνει πολύ επιθετική απέναντι στην Ουκρανία. Η Μόσχα επιθυμεί να πάρει κάθε εξουσία από το Κίεβο. Για αυτούς τους λόγους θεωρώ πως μια κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι πιθανή", αναλύει χαρακτηριστικά.
"Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να μην διαρκέσει πολύ. Μπορεί όμως στον αντίποδα να έχει μεγάλη διάρκεια. Οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν έως έναν βαθμό", σπεύδει να διευκρινίσει.
"Τη δεδομένη στιγμή η Ευρωζώνη κινείται σε τροχιά ανάκαμψης μετά από μια βαθιά ύφεση. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας όμως είναι εύθραυστη, αναιμική και ανομοιογενής. Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ευρωζώνη είναι μια διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο θα τη βυθίσει ξανά στην ύφεση", καταλήγει ο Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης