Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope - Καθιερώνεται το bail-in στην Ευρωζώνη - Τέλος εποχής στις κρατικοποιήσεις τραπεζών

Scope - Καθιερώνεται το bail-in στην Ευρωζώνη - Τέλος εποχής στις κρατικοποιήσεις τραπεζών
Tι υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης
Υψηλό θεωρεί τον κίνδυνο της διάσωσης με ίδια μέσα των τραπεζών της Ευρωζώνης ο νεοπαγής οίκος αξιολόγησης Scope, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.
Ο κίνδυνος οι πιστωτές, οι αποταμιευτές και οι ομολογιούχοι, και όχι οι φορολογούμενοι, να φέρουν το κύριο βάρος της διάσωσης μιας τράπεζας είναι μεγάλος, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αναφερόμενος στις 18 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.
Ο οίκος αξιολόγησης ο οποίος συστάθηκε στο Βερολίνο το 2002 και ξεκίνησε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας πριν από δύο χρόνια, επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του κινδύνου που ενέχουν για την τράπεζα οι ομολογιούχοι, και όχι τόσο ο πραγματικός κίνδυνος που έχουν οι άλλοι πιστωτές της τράπεζας, ανάμεσα στους οποίους και οι καταθέτες.
Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν (too big to fail), με τη μόνη διαφορά πλέον να είναι ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει για να αποφευχθεί μια αποτυχία.
Και αυτοί είναι οι πιστωτές, ανέφερε ο Sam Theodore, Διευθύνων Σύμβουλος της Scope.
Έτσι ξεκινά μια περίοδος που οι ιδιώτες σώζουν τις τράπεζες, αποφεύγοντας τις κρατικοποιήσεις.
Οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη αν μια τράπεζα έχει σημαντικά προβλήματα να μην αποκλείεται η πιθανότητα να ενταχθούν και οι καταθέτες σε καθεστώτα bail -in, όπως συνέβη στην Κύπρο.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν συμβαίνει μόνο στην ΕΕ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στα περισσότερα έθνη της G20, τα οποία έχουν σχέδια για bail- in σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης