Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Constancio (EKT) - Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες της Ευρωζώνης μετά τα stress tests - Προβληματισμός για τον χαμηλό πληθωρισμό

tags :
Constancio (EKT) -  Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες της Ευρωζώνης μετά τα stress tests - Προβληματισμός για τον χαμηλό πληθωρισμό
Συντονισμένες προσπάθειες για την ενίσχυση των προβληματικών επιχειρήσεων
Σε καλύτερη θέση θα βρίσκονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση των stress tests, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Vitor Constancio.
Ο αντιπρόεδρος, έδωσε έμφαση στη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος που, όπως είπε, παρατηρείται στην ευρωζώνη, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), που διεξάγεται στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Αυτό οφείλεται και στη σταθεροποίηση των αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες της περιοχής βρίσκονται ακόμα σε φάση απομόχλευσης, καθώς προετοιμάζονται για τους ελέγχους της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οι τράπεζες θα είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να στηρίξουν την ανάκαμψη των οικονομιών.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της αναβίωσης της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων που θα έχουν ως εχέγγυο τραπεζικά δάνεια.
Ο Constancio εξέφρασε προβληματισμό για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μετά τη διαμόρφωση του στο 0,5% τον Ιανουάριο, παραδεχόμενος ότι η παραμονή του δείκτη τιμών καταναλωτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη και υπονομεύει τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους των κυβερνήσεων.
Επισήμανε όμως ότι η Φρανκφούρτη δεν θεωρεί ότι υφίσταται απειλή αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου για την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το χαμηλό ποσοστό του Μαρτίου, που επηρεάστηκε από εποχικούς παράγοντες, θα διορθωθεί τον Απρίλιο.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η εδραίωση της ανάκαμψης στην περιοχή, που παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2013 και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα οδηγήσει σταδιακά τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, συμβατά με τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, όπως είναι το κεντρικό σενάριο της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης