Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jens Weidmann (Bundesbank) - Oύτε o αποπληθωρισμός αλλά ούτε και το… ακριβό ευρώ «απειλούν» την Ευρωζώνη

Jens Weidmann (Bundesbank) - Oύτε o αποπληθωρισμός αλλά ούτε και το… ακριβό ευρώ «απειλούν» την Ευρωζώνη
"Οι αγορές επιβραβεύουν την ευρωπαϊκή οικονομία"
Επιφυλακτικός τόσο έναντι των αποπληθωριστικών κινδύνων όσο και έναντι του ισχυρού ευρώ, εμφανίζεται ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σε νέα του παρέμβαση, ο Γερμανός τραπεζίτης υποστήριξε πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Παράλληλα, εκτίμησε πως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν δικαιολογεί την υιοθέτηση νέων μέτρων εκ μέρους της ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ οφείλει να σεβαστεί να όρια δράσης της» συμπλήρωσε με νόημα.
Τέλος, όσον αφορά τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας, διαμήνυσε πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την άποψη ότι τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια συνιστούν μια απόφαση που κινείται σε αχαρτογράφητα νερά εξέφρασε ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) αν διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί η απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης.
Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει μια απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν επιπλέον το κόστος και οι παρενέργειες.
«Αλλά για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα ισχυρό ευρώ στο outlook του πληθωρισμού, τότε τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως το καλύτερο εργαλείο έναντι άλλων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Weidmann.
Ο διοικητής της Bundesbank άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράσει τραπεζικά περουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, κίνηση που εκτιμάται ότι αποτελεί μια ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας μαλακώνει την άκαμπτη στάση που τηρούσε στο θέμα αυτό μέχρι τώρα.
Πρόσφατα ο διοικητής της Bundesbank είχε επιχειρήσει να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των αγορών για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος καθώς εκτιμάται πως σταδιακά τα επίπεδα του πληθωρισμού θα αρχίσουν να αυξάνονται.
Υπενθυμίζεται πως στην ετήσια μελέτη της η Bundesbank απηύθυνε, συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλώντας την να παραμείνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης