Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC - Μόλις 3% απέχει από τα προ-κρίσης επίπεδα η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

HSBC - Μόλις 3% απέχει από τα προ-κρίσης επίπεδα η ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Ο βραχνάς του ισχυρού ευρώ
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη δίδει η HSBC, η οποία αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Macro Global Economics Q2 2014 - The costs of monetary addiction‏», η βρετανική τράπεζα αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο +0,9% από +0,8% προηγουμένως το 2014 και στο +1,1% από +1% προηγουμένως το 2015.
Η επί τα βελτίω αναθεώρηση εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Όπως εξηγεί η HSBC, το δ’ 3μηνο του 2013 η Ευρωζώνη κατέγραψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτο διαδοχικό 3μηνο. Βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων, κάτι ανάλογο θα συμβεί και το α’ 3μηνο του 2014.
Μάλιστα, προς έκπληξη όλων, και οι τέσσερις «μεγάλες» οικονομίες της Ευρωζώνης σημείωσαν ανάπτυξη το δ’ 3μηνο του 2013, για πρώτη φορά έπειτα από 9 συναπτούς μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, η ανισότητα στην ανάπτυξη παραμένει διευρυμένη, με το γερμανικό ΑΕΠ να βρίσκεται άνω των προ-κρίσης επιπέδων και το ιταλικό κάτω.
Ωστόσο, εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα, ενώ η αδυναμία αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα διατηρήσει το ευρωπαϊκό χρέος σε υψηλά επίπεδα.





Παρά τις πρόσφατες ευοίωνες ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάζεται να διατηρήσει την εφαρμογή της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Το ερώτημα που απορρέεται εύλογα, έγκειται στο εάν χρειάζεται να πράξει εκ νέου. Με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να κινούνται σε χαμηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα, η HSBC καθιστά αναγκαία την περαιτέρω «χαλάρωση» της πολιτικής.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εάν το ευρώ ισχυροποιηθεί περαιτέρω, η επόμενη πιθανή κίνηση της ΕΚΤ είναι να αναστείλει κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας. Εάν και πάλι, το ευρώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η απάντηση θα πρέπει να είναι μία μείωση κατά 10 με 15 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης ή/και ένα οριακά αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Κοντά στα προ-κρίσης επίπεδα η Ευρωζώνη
Κατά 3% «απέχει» η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης από την επιστροφή της στα προ-κρίσης επίπεδα. Άλλωστε όπως καθίσταται σαφές από το κάτωθεν γράφημα, τον τελευταίο καιρό το ΑΕΠ ακολουθεί μία ανοδική πορεία. Μάλιστα, πλέον η ανάπτυξη είναι σαφώς πιο ισορροπημένη, καθώς κατανέμεται σε όλο και περισσότερες χώρες.
Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, η Ιταλία απέχει κατά 9% από τα προ-κρίσης επίπεδα.







Αν και όλη η Ευρωζώνη στερείται βιώσιμων πληθωριστικών πιέσεων, μόνο η περιφέρεια βρίσκεται σε αποπληθωριστική τροχιά. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο στο 0,7% από 0,8% προηγουμένως. Οι μοναδικές όμως, χώρες με αρνητικά πρόσημα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό αποδίδεται τόσο στην αδύναμη ζήτηση όσο και στην αυτο-ρύθμιση των τιμών ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Βέβαια, η ΕΚΤ εκτιμά πως το 2014 ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 1% , το 2015 στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%.







Η συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ ενδέχεται να τροποποιήσει τις επιλογές της ΕΚΤ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μαρτίου, ο Mario Draghi απογοήτευσε τις αγορές, καθώς αναμενόταν η αναστολή του προγράμματος στήριξης των ευρωπαϊκών ομολόγων με 175 δισ. ευρώ.
Εάν το ράλι συνεχιστεί, τότε αναπόφευκτα ο Mario Draghi θα αναγκαστεί να άρει τη στήριξη στην αγορά κρατικών ομολόγων. Αν και πάλι συνεχιστεί η ανατίμηση, τότε η απάντηση θα έρθει μέσω της μείωσης του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 με 15 μονάδες ή/και την επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης