Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πλήγμα για τη διαφάνεια ο τρόπος δράσης της τρόικας - Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πλήγμα για τη διαφάνεια ο τρόπος δράσης της τρόικας - Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Κριτική ασκείται και σε βάρος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup
Η τρόικα των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ μπορεί να βοήθησε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να βρουν από την κρίση και να απέτρεψε τα χειρότερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, ωστόσο τα λάθη στους χειρισμούς της αποτέλεσαν πλήγμα για τη διαφάνεια και τη λγοδοσία, αναφέρει ψήφισμα της κοινοβουλευτική επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.
Το προσχέδιο της έκθεσης των Othmar Karas και Liem Hoang-Ngoc, εγκρίθηκε από την Επιτροπή οικονομικών και νομισματικών σχέσεων, με ψήφους 31 υπέρ και 10 κατά.
«Τα τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα της τρόικας είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στην απουσία του κατάλληλου ελέγχου και της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας στο σύνολό της», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση ασκεί κριτική στην τρόικα, σχετικά με το σύστημα που υιοθέτησε, το οποίο προέβλεπε ότι η ίδια συνταγή ταιριάζει σε όλες τις χώρες, αναφέροντας ότι πολλές φορές τα εθνικά κοινοβούλια δεν είχαν κανένα λόγο στις αποφάσεις.
Κριτική ασκείται και σε βάρος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, καθώς απέτυχε να δώσει ξεκάθαρες και πειστικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Κομισιόν.
Τέλος, η μελέτη προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «αυστηρά και μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης