Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί αξίζει 19 δισ. η εξαγορά του WhatsApp από το Facebook - Τι κρύβει το mega deal

tags :
Γιατί αξίζει 19 δισ. η εξαγορά του WhatsApp από το Facebook - Τι κρύβει το mega deal
Χωρίς παιχνίδια και... τεχνάσματα, αλλά με 450 εκατ. ενεργούς χρήστες, αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη απειλή για το Facebook
Η ανακοίνωση της εξαγοράς της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsApp από το Facebook, έναντι 19 δισ. δολαρίων, σίγουρα ξάφνιασε πολλούς και ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που κρίνουν το τίμημα υπερβολικό.
Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που οδήγησαν το Facebook να εξαγοράσει αυτή την πλατφόρμα επικοινωνίας, όταν μάλιστα διαθέτει ανάλογη υπηρεσία, το Facebook Messenger.
Μετά την ολοκλήρωση του deal, στο Facebook θα ανήκουν τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για smartphones, ήτοι το ίδιο το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Facebook Messenger, το οποίο δηλώνει ότι θα διατηρήσει, αν και αυτό μέλλει να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα.
Τι είναι όμως το WhatsApp; Πρόκειται για μια πλατφόρμα επικοινωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή μηνυμάτων χωρίς τη χρέωση για SMS, η οποία διαθέτει εφαρμογές για κάθε λειτουργικό σύστημα φορητής συσκευής που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά.
Επιπλέον των γραπτών μηνυμάτων, οι χρήστες του WhatsApp μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες και να στείλουν σε αυτές απεριόριστες φωτογραφίες, βίντεο και ήχους μέσω μηνυμάτων πολυμέσων.
Το WhatsApp, λοιπόν, με περισσότερους από 450 εκατ. χρήστες και χωρίς παιχνίδια και... τεχνάσματα αποτελούσε «απειλή». Μάλιστα, τα 315 εκατ. εξ αυτών είναι ενεργοί χρήστες, ενώ περισσότεροι από 1 εκατ. άτομα ανοίγουν λογαριασμό κάθε μέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσω αυτής της εφαρμογής ανέρχεται στο σύνολο της παγκόσμιας ανταλλαγής μηνυμάτων SMS...
Ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η πλατφόρμα, είναι η διείσδυσή της παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Μάλιστα, το WhatsApp έχει τους περισσότερους χρήστες στις πολύ μεγάλες και ανερχόμενες αγορές της Ινδίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής, όταν η παρουσία του Facebook Messenger στις ίδιες αγορές είναι σημαντικά χαμηλότερη.
Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, κατά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας, προοιωνίζοντας ουσιαστικά την κίνηση αυτή, «όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια σειρά προϊόντων που θα βοηθήσουν τους χρήστες να μοιράζονται οποιοδήποτε είδος περιεχομένου θέλουν στο κοινό που θέλουν. Δεν επικεντρωνόμαστε απλώς στη βελτίωση της εμπειρίας να μοιράζεστε μηνύματα με όλους τους φίλους σας ταυτόχρονα».
Η συμφωνία, που αποτελεί την πιο ακριβή στην ιστορία του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, προβλέπει την καταβολή 4 δισ. δολ. σε ρευστό, 12 δισ. δολ. σε μετοχές της Facebook και επιπλέον 3 δισ. δολάρια σε stock μετοχών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η αμέσως επόμενη, πιο ακριβή εξαγορά της Facebook αφορούσε το Instagram, έναντι  ποσού ενός δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης