Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απώλεια θέσεων εργασίας, «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και αύξηση της φτώχειας το τρίπτυχο της… αποτυχίας της τρόικα!

Απώλεια θέσεων εργασίας, «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και αύξηση της φτώχειας το τρίπτυχο της… αποτυχίας της τρόικα!
Εγκρίθηκε η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικα
Εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας, μαζικό «λουκέτο» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επέκταση της φτώχειας αποτελούν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις μεγαλύτερες συνέπειες της εφαρμογής των πολιτικών της τρόικα σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία.
Αυτά αναφέρει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικα στις υπό-διάσωση χώρες, η οποία και εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κάνοντας λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι», προερχόμενο από την τρόικα, ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών επέρριψε σαφείς ευθύνες στην τριμερή επιτροπή, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, περιφρόνησε την κοινωνική διάσταση της πολιτικής «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών».
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 50% ενώ στην Πορτογαλία το 30%.
Παράλληλα, αναφέρεται στην «αλλοίωση» των βασικών προτύπων εργασίας αλλά και στη ραγδαία συρρίκνωση των κατώτατων μισθών, όπου στην περίπτωση της Ελλάδας άγγιξε το 22%.
Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει μεγάλα λάθη της τρόικα ως προς την πολιτική που εφάρμοσε στον εργασιακό και συνταξιοδοτικό κλάδο.
«Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης εισηγητής.
Η έκθεση καλεί τα κράτη- μέλη και την Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.
Σημειώνεται πως η άνωθεν έκθεση θα τεθεί προς ψηφοφορία και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης