Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πλώρη ξανά για τα υψηλά 30 μηνών στο Χ.Α. – Οι long έχουν τον έλεγχο, βελτιωμένη η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία

Πλώρη ξανά για τα υψηλά 30 μηνών στο Χ.Α. – Οι long έχουν τον έλεγχο, βελτιωμένη η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία
Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν χθες τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και τα περισσότερα blue chips -- Ζητούμενο η ενίσχυση του τζίρου, καθώς η αγορά παραμένει εξαιρετική ρηχή
Παρ’ ότι δεν υπάρχει εισροή καινούριων κεφαλαίων τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο και ανακυκλώνονται τα υφιστάμενα, η ουσία είναι ότι το ανοδικό momentum είναι κυρίαρχο, με τους πωλητές να έχουν αποδυναμωθεί πάρα πολύ.
Βεβαίως, το ότι δεν υπάρχουν ισχυροί τζίροι καθιστά την αγορά εξαιρετικά ρηχή και ευάλωτη σε ενδεχόμενη αλλαγή της ψυχολογίας και γενικώς «εύκολη» στο ρετουσάρισμα από κάποιους ισχυρούς.
Όμως, προς το παρόν βγαίνουν άμυνες στη ζώνη των 1.250 μονάδες και σε κάθε περίπτωση διαθέσεις κλιμάκωσης των ρευστοποιήσεων δε φάνηκαν, ακόμη και στις προηγούμενες (όχι τη χθεσινή) συνεδριάσεις, όπου ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά δέχονταν σημαντικές πιέσεις.
Από εκεί και πέρα, ήδη συμπληρώθηκαν εννέα ανοδικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες από το ξεκίνημα της αντίδρασης όταν η αγορά βρέθηκε στα χαμηλά των 1.115 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να έχει άνοδο 13,48%, τον FTSE 25 +12,84% και τον τραπεζικό δείκτη +18,59%. Εντυπωσιακή είναι και η συγκομιδή των οκτώ συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης κλείνει ανοδικά στις εφτά, με συνολική άνοδο 8,61%, ενώ ο FTSE 25 κερδίζει 8,40% και ο τραπεζικός δείκτης 11,66%.
Χθες, παρ’ ότι η συνεδρίαση στο πρώτο 5ωρο ήταν εξαιρετικά ρηχή, με πολύ μικρό τζίρο και όγκο, το κλείσιμο έγινε στο υψηλό ημέρας τόσο για το Γενικό Δείκτη και για τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25!
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο υποσκέλισε τη ζώνη ψυχολογίας των 1.250 μονάδων αλλά έκλεισε πάνω από την κρίσιμη τεχνική περιοχή των 1.270 μονάδες, με επόμενο στόχο την ανάκτηση της ζώνης των 1.280 - 1.300 μονάδων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η τεχνική εικόνα όσο και η ψυχολογία της αγοράς είναι βελτιωμένη, καθώς οι long «χτίζουν» πάνω στην προσμονή και την προεξόφληση θετικών ειδήσεων προσεχώς, μέσω μιας αναβάθμισης. Το bankingnews.gr έχει γράψει εγκαίρως και αναλυτικά ότι πλησιάζει μια καλή αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία, που ασφαλώς θα αλλάξει εκ βάθρων όλα τα δεδομένα τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Γενικότερα, το momentum της αγοράς είναι αμετάκλητα ανοδικό και θα μπορούσε να πάρει πιο… βίαιη μορφή τους προσεχείς μήνες, αν όλα εξελιχθούν ομαλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς (αναβάθμιση, μερική ή ολική έξοδο στις αγορές, διευθέτηση του χρέους όπως έχει σχεδιαστεί κ.λπ.).
Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά είναι μια… τασική αγορά, μια αγορά ψυχολογίας, ρηχή και περιφερειακή, που ανήκει και στην «κάστα» των λεγόμενων αναδυόμενων.
Άρα, οι μεγάλες διακυμάνσεις και οι απότομες εναλλαγές είναι χαρακτηριστικά που θα δεσπόζουν μέσα στο έτος, κάτι που σημαίνει ότι σε συγκυρίες όπως πρόσφατα με την τουρκική κρίση, η αγορά θα βλέπει την… ανάποδη πλευρά της όποιας επιθετικότητας των long επενδυτών της.

Ράλι στις μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το μεγάλο πάρτι στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, οι οποίες... υποδέχτηκαν με μεγάλο ράλι τη μητρική που θα επανέλθει στο ταμπλό αύριο Παρασκευή με δευτερογενή εισαγωγή και κωδικό ΒΙΟ!
Πιο αναλυτικά κέρδη 12,70% είχε η Χαλκόρ, 7,49% η Σωλ. Κορίνθου, 8,54% η Σιδενόρ, 6,74% η Ελβάλ, 6,67% τα Ελληνικά Καλώδια και 7,06% η ΕΤΕΜ!
Για την αγορά, η επάνοδος στο ταμπλό της μετοχής της μητρικής του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου στην Ελλάδα, με ιστορία πλέον των 100 ετών, ασφαλώς και είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης