Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το Open Society Foundations του Soros... ενδιαφέρεται για τα παιδιά - Πλήρες πρόγραμμα αρωγής της παιδικής ηλικίας - Η δύναμη της οικογένειας

tags :
Το Open Society Foundations του Soros... ενδιαφέρεται για τα παιδιά - Πλήρες πρόγραμμα αρωγής της παιδικής ηλικίας - Η δύναμη της οικογένειας
Το 90% ενός παιδικού εγκεφάλου αναπτύσσεται στα τρία πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου
Ζωηρό ενδιαφέρον για τα παιδιά και την καθοριστική δύναμη της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, επιδεικνύει το Open Society Foundations του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros.
Το Open Society Foundations παρουσιάζει το πρόγραμμα "Early Childhood Intervention" (Παρέμβαση από την παιδική ηλικία), με στόχο να παρακολουθήσει τα πρώτα στάδια διαμόρφωσης του ανθρώπινου χαρακτήρα και τους παράγοντες που συντελούν στην πολύπλοκη, αλλά ζωτικής φύσεως, αυτή διαδικασία.
Όπως έχει αποδειχθεί από σειρά επιστημονικών μελετών, το 90% ενός παιδικού εγκεφάλου αναπτύσσεται στα τρία πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων του παιδιού και από τις αλληλεπιδράσεις του με το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται.
Τι συμβαίνει σε ένα παιδί που κατά τη διαδικασία ανάπτυξης διαπιστώνονται καθυστερήσεις ή αδυναμίες; Τι συμβαίνει στα παιδιά, οι γονές των οποίων δεν έχουν τις πηγές ή τις ικανότητες, να τα στηρίξουν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο; Το πρόγραμμα "Early Childhood Intervention" είναι εδώ για να προσφέρει βοήθεια στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους.
Πρόκειται για ένα σύστημα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών για τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν - κατά την ανάπτυξή τους - αδυναμίες, λανθασμένες συμπεριφορές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσακολίες.
Η παροχή υπηρεσιών βασίζεται στο σχεδιασμό και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της οικογένειας και των αναγκών των παιδιών και προωθείται μέσω: του φυσικού περιβάλλοντος του κάθε παιδιού (απευθείας στο σπίτι του), προηγμένων κέντρων παιδικής φροντίδας, παιδικών σταθμών, αλλά και σε κάθε άλλο μέρος που μπορεί να βρεθεί ένα παιδί.
Η παροχή υπηρεσιών πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, μέσω ανάδειξης και αναζήτησης τρόπων στα παιδιά για να διδαχθούν, να μεγαλώσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν το τυχόν αυξημένο στρες που μπορεί να τους προκαλεί το οικογενειακό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα είναι σημαντικό - και απαραίτητο - για κάθε ανοιχτή κοινωνία, καθώς επιτρέπει στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα να καταστούν πλήρη και ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας.
Το πρόγραμμα δύναται να απαλλάξει κάθε οικογένεια από κοστοβόρες - είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά - εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η ζωή μέσα σε ίδρυμα.
Το πρόγραμμα στηρίζει πλήρως τα δικαιώματα του κάθε παιδιού. Αυτό σημαίνει πως κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια, να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να λάβει στήριξη, στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
Το πρόγραμμα αποτρέπει την εγκατάλειψη. Οι γονείς που δεν λαμβάνουν καμία στήριξη εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Πότε όμως ένα παιδί και μια οικογένεια πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
- Όταν ένα παιδί δεν μεγαλώνει με τον αναμενόμενο τρόπο.
- Όταν οι γονείς έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του παιδιού τους.
- Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με συγκεκριμένα προβλήματα ήδη από τη γέννησή του.
- Όταν ένα παιδί εμφανίζει κάποιο τραύμα ή αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα.
- Όταν οι δάσκαλοι ενός παιδιού έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του.
Το πρόγραμμα παρέχει πλειάδα υπηρεσιών, ώστε ένα παιδί να είναι σε θέση να αναπτύξει τις ικανότητές του (υπηρεσίες που προωθούν την κίνηση και την άθληση, υπηρεσίες που προάγουν την επικοινωνία και τη συζήτηση, υπηρεσίες που αφορούν στη γνώση και την επίλυση προβλημάτων).
Το πρόγραμμα έχει αξία για το παιδί, την οικογένειά του, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει, αναπτύσσεται και δρα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης