Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συνάντηση με τη διοίκηση της Βιοχάλκο για το θέμα της δημόσιας πρότασης - Εάν καταπέσουν τα νομικά επιχειρήματα της εισηγμένης θα απαιτηθούν τουλάχιστον 7 ισάριθμες δημόσιες προτάσεις

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συνάντηση με τη διοίκηση της Βιοχάλκο για το θέμα της δημόσιας πρότασης - Εάν καταπέσουν τα νομικά επιχειρήματα της εισηγμένης θα απαιτηθούν τουλάχιστον 7 ισάριθμες δημόσιες προτάσεις
Τα νομικά επιχειρήματα της Βιοχάλκο που υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται δημόσια πρόταση μετα την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, εξετάζουν ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ των 2 πλευρών και αναμενεται να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τονίζουν στο www.bankingnews.gr ότι η Βιοχάλκο διαθέτει 6 θυγατρικές στο Χ.Α. και πιθανότατα να απαιτηθούν ισάριθμες δημόσιες προτάσεις, αφού θα υπάρξουν μεταβολές στα ποσοστά του βασικού μετόχου. Oπως μάλιστα σημειώνουν θα εξαντλήσουν κάθε νομικο έλεγχο για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η περίπτωση της Coca Cola ήταν διαφορετική αφού πρώτα έγινε η δημόσια πρόταση και μετά εισήχθη στο χρηματστήριο του Λονδίνου.
Η ναυαρχίδα του ομίλου Στασινόπουλου έχει 6 θυγατρικές εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο (Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Ελλ. Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΤΕΜ) και ελέγχει επιπλέον 34 εταιρίες επεξεργασίας-εμπορίας μετάλλων.
Διαθέτει επίσης πλήθος συμμετοχών σε εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Γερμανία κλπ).
Η μεταφορά έδρας δεν θα επηρεάσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες, αλλά θα μετακινηθεί το κέντρο λήψης αποφάσεων, στρατηγικού σχεδιασμού και χρηματοοικονομικής διοίκησης.
Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι έμμεσες και μακροχρόνιες. Σημαντική θα είναι η επίδραση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η Βιοχάλκο και οι θυγατρικλές της έχουν μεγάλο "ειδικό βάρος", λόγω υψηλής κεφαλαιοποίησης και σημαντικής συμμετοχής στους βασικούς δείκτες.
Η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco SΑ, εταιρία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο.
Εν συνεχεία το νέο σχήμα που θα προκύψει, θα απορροφήσει την Cofidin (Compagnie Financière et de Développement Industriel), εταιρία χόλντινγκ της οικογένειας Στασινόπουλου.
Η Cofidin κατέχει τώρα το 13,3% των μετοχών της Βιοχάλκο. Με τη συγχώνευση αυτή θα αυξηθεί η απευθείας συμμετοχή της οικογένειας Στασινόπουλου στη "νέα" (βελγική) Βιοχάλκο. Οποιοι κατέχουν μετοχές Βιοχάλκο θα μπορούν να τις ανταλλάξουν με ισάριθμες της εταιρίας που θα προκύψει από τις δύο διαδοχικές συγχωνεύσεις.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης