Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρ. Κύπρου: Εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης - Αποδεσμεύεται το 12% των καταθέσεων, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα – Στο 47,5% το haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις - Ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση

tags :
Τρ. Κύπρου: Εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης - Αποδεσμεύεται το 12% των καταθέσεων, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα – Στο 47,5% το haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις - Ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση
(upd)Ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να ανακοινώνει επισήμως ότι η Τράπεζα Κύπρου εξέρχεται σήμερα από το καθεστώς εξυγίανσης.
Αποδεσμεύεται το 12% των καταθέσεων που ήταν δεσμευμένες, ενώ στο 47,5% διαμορφώνεται το haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοινώνουν ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου έχει ολοκληρωθεί. Η σημερινή εξέλιξη θέτει τέρμα σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 12% περίπου.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, διασφαλίζει υψηλή κεφαλαιουχική βάση που ξεπερνά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό. Στη βάση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 12% περίπου (Common Equity Tier 1).
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ενημερώσει την Τράπεζα Κύπρου ότι από σήμερα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης και ότι όλα τα καθήκοντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα ασκούνται από το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου μέχρις ότου συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Ποσοστό 12% των καταθέσεων τα οποία ήταν προηγουμένως δεσμευμένα (5% του συνόλου) θα αποδεσμευτούν.
Το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων θα μοιραστεί ισόποσα σε τρεις ξεχωριστές καταθέσεις προθεσμίας των έξι, εννέα και δώδεκα μηνών αντιστοίχως με δικαίωμα ανανέωσης τους από την Τράπεζα Κύπρου για μια επιπρόσθετη περίοδο ίδιας χρονικής διάρκειας. Για τις καταθέσεις αυτές θα καταβάλλεται επιτόκιο ψηλότερο από αυτό που θα ισχύει για αντίστοιχες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.
Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα τροποποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να κατέχουν κοινές μετοχές. Η νέα δομή θα πρέπει να είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τέως Λαϊκής Τράπεζας θα αποζημιωθούν μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης  με μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 18% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου.  
Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδος της από το καθεστώς εξυγίανσης αποτελούν σημαντικά ορόσημα για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας Κύπρου, και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθούν τα διατάγματα για την εφαρμογή του «haircut» 47,5% στις ανασφάλιστες καταθέσεις και την αποδέσμευση μέρους των χρημάτων που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξελίξεις οι οποίες οδηγούν την τράπεζα εκτός του καθεστώτος εξυγίανσης, στο οποίο βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου.


Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο την αποχώρηση 1.400 -1.500 υπαλλήλων.  Μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου η προθεσμία.Η κεντρική τράπεζα, αναμένεται να καθορίσει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο σθα εφαρμοστεί η μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές και τον τρόπο σταδιακής αποδέσμευσης του 42,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, καθώς το υπόλοιπο 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει ήδη αποδεσμευτεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να αποδεσμευθεί ένα μικρό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων, της τάξεως του 5%,μ ενώ τα υπόλοιπα θα αποδεσμεύονται σταδιακά.
Ο δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας, διαμορφώνεται στο 12,1% και αναμένεται να συμβάλει στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στη λήψη ρευστότητας από τη Φρανκφούρτη.
Οι κυπριακές αρχές προσδοκούν ότι μέχρι την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα επιτρέψει στην Τρ. Κύπρου να πραγματοποιεί πράξεις νομισματικής πολιτικής με εξασφαλίσεις κυπριακά ομόλογα, ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις και με το ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής.
Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αποδοχή των πιο πάνω τίτλων από κυπριακές τράπεζες θα γίνεται με έκπτωση. Με την δυνατότητα λήψης συμβατικής ρευστότητας εκτιμάται ότι θα μειωθεί η εξάρτηση της Τράπεζας σε έκτακτη ρευστότητα, που μέχρι το τέλος Μαΐου είχε φθάσει τα 11,2 δισ. ευρώ.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για την εθελουσία έξοδο


Εν τω μεταξύ, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για ένταξη στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τράπεζα Κύπρου, με στόχο την αποχώρηση 1.400-1.500 ατόμων, με αποτέλεσμα η διοίκηση της τράπεζας να  δώσει παράταση ισχύς του σχεδίου μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι χθες στις 17:30 το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας και με τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί με τη βελτίωση του σχεδίου, φαίνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στο σχέδιο θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα.
Μιλώντας στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίο,  Σοφοκλής Μιχαηλίδης, δήλωσε:
«Ήταν αναμενόμενο με τη βελτίωση του σχεδίου να μεγαλώσει το ενδιαφέρον όλων αυτών που θα ήθελαν να αφυπηρετήσουν εθελοντικά», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι τον τελικό λόγο και την τελική απόφαση πόσοι και ποιοι θα φύγουν από αυτούς που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα τον έχει η γενική διεύθυνση της τράπεζας.
Η πρακτική που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιου είδους σχέδια, είναι οι υπάλληλοι να αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Και επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει κάποιος να αναμένει ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί λίγα 24ωρα πριν να εκπνεύσει η προθεσμία.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:50)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης