Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φρεγάτα Ψαρά: Έτσι λειτούργησε το antidrone σύστημα – Γνωστός Ναύαρχος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Φρεγάτα Ψαρά: Έτσι λειτούργησε το antidrone σύστημα – Γνωστός Ναύαρχος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο UAVs κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν

Σχετικά Άρθρα

Κατά την πρώτη της αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, η Φρεγάτα «Ψαρά» απέκρουσε επίθεση κατά εμπορικού πλοίου.
Όπως ενημέρωσε σχετικά το ΓΕΕΘΑ, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος, μιλώντας στο «Action Τώρα» εξήγησε τον τρόπο που λειτούργησε το κατασκευασμένο από την ΕΑΒ αντι-drone σύστημα.
«Είναι ένα σύστημα πάνω από τη γέφυρα, το οποίο εκπέμπει παλμούς μεγάλης ισχύος.
Με το που το ραντάρ μεγάλης ισχύος εντοπίζει ένα ιπτάμενο αντικείμενο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αυτό μέχρι να αναγνωριστεί παρακολουθεί την συμπεριφορά των κουκίδων στο ραντάρ.
Είδαν 4 κουκίδες σε μεγάλη απόσταση».


Θυμίζουμε ότι τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» σε λιμένα στο Τζιμπουτί, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (EUNAVFOR ASPIDES), επισκέφτηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Josep Borrell.
Οι κ.κ. Δένδιας και Borrell συνοδεύονταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό, Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο, Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ» σχετικώς με την αποστολή της.
Ακολούθως, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ», ο κ. Δένδιας επισήμανε πως «ο λόγος της επίσκεψης είναι για να σας εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, κατ’ αρχήν, για τα συμφέροντα της Πατρίδα μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Προηγουμένως είχαμε συνάντηση με τον Ευρωπαίο, τον Ολλανδό επιτόπου Διοικητή με την παρουσία του Ναυάρχου Γρυπάρη, τον επικεφαλής της επιχείρησης “ASPIDES”.
Συζητήσαμε το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει ο ευρωπαϊκός στολίσκος για να προασπίσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Δεν σας κρύβω και πάλι αυτό που σας είπα και στη Σαλαμίνα πριν αποπλεύσετε. Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. 
Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή.
Όμως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Έλληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Είστε εδώ και υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της καθεμιάς και του καθενός Έλληνα. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για αυτό το οποίο κάνετε.
Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και εύχομαι να σας υποδεχθώ ασφαλείς ξανά στη Σαλαμίνα μόλις επιστρέψετε.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης